Malaysiakini
BERITA

IGP jamin SB tak akan diguna sebagai alat politik

Diterbitkan
Dikemaskini 13 Jun 2019, 1:11 pagi

Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador berikrar untuk tidak membenarkan Cawangan Khas (SB) digunakan sebagai alat menangani pengkritik kerajaan seperti yang berlaku ketika pentadbiran lalu.

“Cawangan Khas (SB) bukan alat untuk menindas pengkritik dan saya tidak akan biarkan ia berlaku.

“Ini satu langkah yang baik oleh pentadbiran baru kerana membenarkan pembangkang bersuara dalam mengamalkan sistem demokrasi," katanya dalam wawancara bersama laman The Malaysian Insight.

Bagaimanapun, katanya, tetap ada batasan yang perlu dipatuhi semua pihak.

"Jika melampau, kami tidak akan berpeluk tubuh meskipun ada ruang untuk kritikan," katanya yang dahulunya menjadi pengarah SB.

'Ahli politik bertanggungjawab'

Abdul Hamid berkata, ahli politik bertanggungjawab terhadap peningkatan ketegangan kaum dan agama dan beliau membandingkan mereka dengan "sumpah-sumpah" dalam soal memainkan isu tersebut.

“Ada kalanya mereka akan menyokong di A dan pada hari yang lain apabila mereka melihat peluang, mereka akan berpaling ke arah lain,” katanya.

Katanya, ketika beliau menjadi timbalan SB dan Akhil Bulat masih pengarah, pihaknya berhubung dengan semua pemegang taruh.

Pertemuan diadakan dengan Majlis Keselamatan Negara, jabatan agama serta pemimpin masyarakat, katanya.

"(Kami) memberitahu mereka mengenai bahaya membiarkan agama dan isu-isu kaum dipolitikkan,” katanya lagi.

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.