Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Husam menang saman fitnah 'terima dana dari DAP'
Diterbitkan:  Jun 26, 2019 6:20 PM
Dikemaskini: Jun 27, 2019 5:58 AM

Naib Presiden Amanah Husam Musa menang kes saman fitnah terhadap bekas Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK), Dr Wan Zawawi Wan Ismail di Mahkamah Tinggi Kota Bharu, hari ini.

Saman itu berkenaan kenyataan di laman Facebook Wan Zawawi dua tahun lalu yang mendakwa Amanah Kelantan menerima dana daripada DAP untuk menjatuhkan kerajaan PAS Kelantan.

Perkara itu dimaklumkan penasihat Undang-undang Amanah Kelantan Hisham Fauzi dalam satu kenyataan.

"Zawawi di dalam status facebooknya menuduh Amanah Kelantan menerima duit daripada seorang taukeh judi dari DAP untuk digunakan bagi menjatuhkan Kerajaan Pas Kelantan dengan gambar Husam bersama tulisan tersebut," katanya.

Husam diwakili Tetuan Hisham Fauzi & Associates dengan peguam Alawi Abdul Rashid, Norazham Yahaya dan Rusilawati Zakaria manakala Zawawi diwakili oleh Tetuan Rithauddeen & Aziz dengan peguam Rizwani Adam dan Wan Muhammad Hafiz Wan Zawawi.

Wan Zawawi Wan Ismail

Menurut Hisham, Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Kota Bharu Wan Ahmad Farid Wan Salleh memutuskan Husam selaku plaintif berjaya membuktikan kesnya dan memenuhi kriteria kes fitnah.

Katanya, hakim memerintahkan Wan Zawawi membayar ganti rugi dengan jumlah yang akan diputuskan mahkamah nanti.

"Beliau turut mengarahkan defendan menarik balik artikel berkenaan, menyiarkan permohonan maaf di akhbar nasional selama sehari dan membayar kos perbicaraan berjumlah RM50,000.

"Zawawi pada masa (mengeluarkan kenyataan itu) merupakan ahli Lajnah Politik dan Pilihan Raya Pas Kelantan dan juga Ketua Eksekutif Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK)," katanya lagi.

Husam memfailkan saman tersebut pada 12 September 2017.

Menurut pernyataan tuntutan saman itu, kenyataan itu disiarkan di laman Facebook Wan Zawawi pada 8 Jun 2017 dengan tajuk "Betulkah Koon Yew Yin Memberi Derma Untuk Amanah (PAN) Jatuhkan Kerajaan Islam PAS Kelantan?".

Sementara itu, Hisham berkata mahkamah juga mengeluarkan perintah tegahan (injunksi) terhadap Wan Zawawi agar tidak lagi mengeluarkan sebarang kenyataan fitnah terhadap Husam.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS