Malaysiakini
BERITA

Zuraida tak rujuk pakar, kata pengkaji sejarah

Fadhli Sulaiman

Diterbitkan
Dikemaskini 12 Sep 2019, 10:11 pagi

Pengkaji sejarah bebas Mohd Azlan Mohd Sharif berkata beliau terperanjat dengan kenyataan menteri perumahan Zuraida Kamaruddin yang mempertahankan rancangan pembinaan pusat pelupusan sisa pepejal sanitari di Bukit Payong, Batu Pahat.

Mohd Azlan berkata Zuraida sepatutnya merujuk pakar terlebih dahulu sebelum membuat kenyataan.

“Saya terkejut dengan kenyataan YB menteri KPKT (Zuraida).

“Tapak WTE (pemprosesan sampah kepada tenaga) ini telah dikaji lokasinya dari sudut geografi dan sebagainya.

“Penafian YB menteri memeranjatkan apatah beliau tidak merujuk pakar seperti ketua pengarah Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (JMG), pesuruhjaya warisan sebelum membuat kenyataan,” kata Azlan.

Zuraida Kamaruddin 

Menjawab soalan pemberita, Zuraida semalam berkata insinerator WTE akan dibina jauh dari kawasan yang didakwa mempunyai warisan sejarah dan alam semula jadi.

Zuraida berkata fakta dikemukakan Mohd Azlan itu adalah salah.

“Tempat itu sungai dan di bawah bukit. Tak ada kena mengena dengan pelan yang kita buat," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Smart Cities Asia 2019 kelima di Lumpur semalam.

Dalam kenyataan kepada Malaysiakini hari ini, Mohd Azlan berkata berdasarkan peta topografi antara 1957 hingga 1966 dan Google Maps, jelas menunjukkan Bukit Payong terletak di atas Formasi Paloh.

Perkara itu, katanya, diakui mantan pengarah Jabatan Mineral dan Geosains (JMG) Johor sendiri.

“Saya hairan kenapa menteri KPKT dan menteri besar Johor tidak mahu pindah projek WTE ke mukim Jorak, Pagoh.

“(Jorak) tiada ancaman warisan dan jauh dari penempatan, kelihatan tergesa-gesa nak sangat WTE dijalankan di Bukit Payong tanpa kajian pakar,’’ katanya.

Malaysiakini pada 3 Disember lalu melaporkan pengarah JMG Johor, Mohamad Hussein Jamaluddin, berkata kawasan sekitar Parit Sulong, Muar, Pagoh, Yong Peng sehingga ke Paloh (termasuk Bukit Payong) dipetakan sebagai mempunyai jujukan batu dari zaman akhir jura hingga ke era kapur awal (jutaan tahun).

Jujukan itu disebut sebagai Formasi Paloh, yang dianggap sebagai warisan geologi negara.

Pada 3 September, Mohd Azlan menghantar borang pencalonan Bukit Payong sebagai tapak warisan untuk didaftarkan ke pejabat Jabatan Warisan Negara (JWN) di Kuala Lumpur.

Beliau mendakwa terdapat fosil tumbuhan jutaan tahun, batu Aceh ratusan tahun dan kemungkinan terdapat bangkai pesawat Perang Dunia Kedua.

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.