Malaysiakini
BERITA

‘Harap belanjawan kali ini Kelantan dapat royalti’

Diterbitkan

PAS berharap Kelantan akan mendapat royalti minyak yang dijanjikan susulan pembentangan Belanjawan 2020 yang akan dibentangkan esok.

Timbalan presidennya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata kerajaan pusat tiada lagi alasan memandangkan Kelantan telah menunaikan permintaannya, termasuk menarik balik kes mahkamah.

"Setakat ini Kelantan menang tidak dapat royalti petroleum.

“Dan kita harap kerajaan dalam janji Tun Dr Mahathir (Mohamad) banyak kali nak beri royalti.

“Dan kita harap mereka dalam tunaikan dalam Bajet kali ini,” kata anggota parlimen Kubang Kerian.

Bercakap kepada pemberita di lobi parlimen di ibu negara, Tuan Ibrahim berharap kerajaan menumpukan kepada sumber pendapatan negara yang lebih stabil.

"Kalau bajet yang lalu, kerajaan gagal membuat jangkaan pada harga minyak.

“Bila kerajaan letak pada paras AS$70 satu tong tapi realitinya adalah AS$50 setong, akibatnya kerajaan hilang fokus dan terpaksa cover dengan kos lain,” katanya.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.