Taib Mahmud kekal bertanding di DUN Balingian
Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud akan kekal bertanding di kerusi Balingian dalam pilihanraya negeri akan datang, untuk meneruskan khidmatnya kepada rakyat.
Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud akan kekal bertanding di kerusi Balingian dalam pilihanraya negeri akan datang, untuk meneruskan khidmatnya kepada rakyat.
Perkara itu disahkan sendiri oleh Taib ketika ditemuramah secara langsung oleh RTM Sarawak dari Tapak Pesta Kaul di Mukah hari ini.
Taib yang juga Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) berkata selagi rakyat di kawasan Balingian masih menerimanya, beliau akan terus memberikan khidmat kepada rakyat di situ.
"Kalau orang masih sudi terima saya, saya akan kekal di sini," katanya.
Abdul Taib berpindah daripada kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Asajaya (sebelum ini dikenali Sebandi) ke Balingian pada tahun 2001 setelah mewakili DUN Asajaya sejak 1981.
"Saya sudah terlalu tua untuk berpindah-pindah kerusi dan biarlah saya terus kekal di Balingian," katanya.
Menurut laporan Bernama, Kaul merupakan pesta keramaian yang diraikan oleh masyarakat Melanau sejak 400 tahun lalu dan disambut setiap tahun di pantai Mukah.
Sebelum digelar "pesta" 10 tahun lalu, kaul dilihat sebagai perayaan keagamaan oleh masyarakat Melanau "Pagan" untuk memohon restu daripada penunggu ataupun dipanggil "Ipok" laut, darat, ladang dan hutan agar ipok ini tidak menganggu mereka mencari rezeki.


Are you sure you want to delete this comment?
This action cannot be undone.