Malaysiakini
BERITA

Pemberian tender pada Nafas belum muktamad - Salahuddin

Bernama

Diterbitkan

Urusan pemberian tender Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani kepada Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas) masih belum muktamad, kata Menterinya Datuk Seri Salahuddin Ayub.

Salahuddin menegaskan bahawa proses itu telah dilaksanakan mengikut prosedur serta peraturan yang tetapkan dan tidak berlaku skandal seperti didakwa.

“Sebenarnya semua keputusan belum muktamad, selagi ia tidak dimuktamadkan oleh MOF (Kementerian Kewangan), ia adalah satu proses yang sedang berjalan," katanya melepas merasmikan sambutan ulang tahun ke-125 Jabatan Perikanan Malaysia di George Town hari ini.

Beliau berkata apa dilakukan dalam kementerian adalah mengikut peraturan yang telah ditetapkan dan sentiasa menimbang serta memperjuangkan nasib peladang dan petani.

Sementara itu, Salahuddin turut mengaku ada menulis surat kepada Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk memohon lantikan terus kepada Nafas pada 7 Nov namun perkara itu masih dalam peringkat perbincangan.

"Ya, saya tulis kepada PM kerana saya tulis itu adalah tanggungjawab saya dan itu adalah proses,” katanya.

Bagaimanapun beliau berkata perkara itu akan berbeza sekiranya, ia telah dimuktamadkan dan Surat Sedia Terima (SST) telah dikeluarkan.

"Sekiranya SST telah dikeluarkan dan kalau saya langgar itu salah lah," katanya.

Semalam, ketika sesi perbahasan di Dewan Rakyat, Presiden MCA Datuk Seri Dr Wee Ka Siong dilaporkan mendakwa tiga kontrak bernilai lebih RM1 bilion dibatalkan selepas MOA dikatakan mahu menganugerahkan projek kepada Nafas secara rundingan terus.

- Bernama

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.