Malaysiakini
BERITA

Felda nilai kerosakan akibat banjir di Kelantan

Bernama

Diterbitkan

Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) dalam proses penilaian kerosakan ladang miliknya akibat banjir di Kelantan baru-baru ini berikutan terdapat kawasan ladang terjejas akibat bencana itu.

Pengurus Besar Felda Wilayah Gua Musang Dr Mohd Syaiful Hassan berkata antara ladang yang terjejas adalah di Kemahang 4, Tanah Merah apabila kira-kira 1,000 hektar tanaman kelapa sawit ditenggelami air.

"Kawasan itu kawasan lembah yang mudah dinaiki air dan kami dalam proses menilai kemusnahan keseluruhan tanaman," katanya kepada Bernama di Kota Bharu, hari ini.

Baru-baru ini, Kelantan mengalami banjir gelombang pertama dan dijangka berlaku banjir gelombang kedua di negeri ini pada penghujung Disember ini.

Mohd Syaiful berkata banjir gelombang pertama itu hanya membabitkan ladang di Kemahang 4 sahaja manakala di Gua Musang tiada kawasan yang terjejas.

"Pihak kami bersiap sedia bagi menghadapi banjir gelombang kedua dengan menyediakan kemudahan bot dan membekukan cuti kakitangan bagi menghadapi kemungkinan berlaku," katanya.

- Bernama

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.