Malaysiakini
BERITA

Kelulusan pembangunan semula tapak Highland Towers sedang diproses

Bernama

Diterbitkan

Kerajaan Selangor sedang memproses kelulusan tapak tanah Highland Towers di Hulu Klang untuk dibangunkan semula dan ia memerlukan masa kerana perlu melalui beberapa prosedur.

Menteri Besar Selangor Amirudin Shari berkata pihaknya ada menerima surat daripada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) mengenai isu pembangunan semula Highland Towers bulan lepas dan ia sedang diuruskan oleh jabatan terlibat.

"Kita memang mahu bekerjasama dengan KPKT untuk membangunkan semula kawasan itu (Highland Towers) cuma prosesnya (kelulusan tanah untuk diambil alih bagi pembangunan semula) mengambil sedikit masa untuk diselesaikan.

"Prosesnya yang melibatkan maklum balas, penggazetan dan sebagainya iaitu proses biasa dalam kerja tanah biasanya mengambil masa 90 hari atau tiga bulan. Jika ada isu lain, ia mungkin ambil masa empat bulan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Sambutan Perayaan Krismas peringkat negeri di Klang, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab gesaan Menteri KPKT Zuraida Kamaruddin hari ini seperti dilaporkan media supaya kerajaan Selangor mempercepatkan kelulusan pengambilalihan tapak tanah Highland Towers untuk dibangunkan semula selepas lebih 20 tahun terbiar.

Ditanya sama ada proses kelulusan tapak tanah untuk pembangunan semula itu boleh diselesaikan hujung bulan ini seperti yang digesa Zuraida, Amirudin berkata ia perlu dibawa ke mesyuarat exco terlebih dahulu.

"Surat (daripada KPKT) saya baru dapat dan memerlukan masa (untuk proses) sebab kerajaan negeri perlu mengikut prosedur dalam isu berkaitan tanah.

"Saya juga sudah bermesyuarat dengan menteri (Zuraida) untuk melakukan beberapa pelarasan mengenainya. Kalau buat Januari pun tiada masalah. Saya akan cuba percepatkan," katanya.

-Bernama

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.