Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Yusoff jalani ujian poligraf selama 4 jam di Bukit Aman

Bekas penyelidik PKR, Muhammed Yusoff Rawther selesai menjalani ujian poligraf atau ujian pengesan pembohongan selama empat jam di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Kuala Lumpur.

Ujian berkenaan dilakukan bagi membantu siasatan polis berhubung dakwaan salah laku seksual membabitkan Presiden PKR, Anwar Ibrahim.

Muhammed Yusoff menjalani ujian berkenaan bermula jam 4.30 petang dengan ditemani peguamnya, Mohamed Haniff Khatri Abdulla dan selesai kira-kira jam 8.30 malam.

Mohamed Haniff berkata beliau dan anak guamnya berpuas hati dengan ujian poligraf tersebut dan berharap ia dapat membantu siasatan polis.

“Butiran-butiran lanjut semuanya adalah bersama pakar yang mengendalikan ujian tersebut dan saya percaya laporan ujian itu akan dimajukan kepada pihak siasatan," katanya kepada pemberita di luar perkarangan Bukit Aman.

Beliau berkata, Yusoff mahu melakukan ujian berkenaan bagi menunjukkan dirinya bersungguh-sungguh untuk memberikan kerjasama agar siasatan lengkap dapat dijalankan.

Ditanya kemungkinan akan ada ujian poligraf seterusnya, Haniff mengesahkan tidak buat masa ini, namun menjelaskan anak guamnya sentiasa bersedia untuk memberikan kerjasama kepada polis.

“Kalau ada lagi, itu terpulang kepada polis dan Yusoff akan menunggu untuk sebarang permintaan lanjut berkaitan siasatan terbabit dan dia pasti akan bekerjasama sepenuhnya,” katanya.

Mengulas keperluan untuk Anwar yang juga anggota parlimen Port Dickson membuat ujian yang sama, Haniff berkata ia terpulang kepada individu terbabit.

“Ia terserah kepada kedua-dua pihak sama ada mereka percaya perlu atau tidak panggil sesiapa sahaja yang lain untuk memberi ujian ini,” katanya.

Terdahulu Muhammed Yusoff Rawther hadir ke Bukit Aman bagi menjalani ujian poligraf dengan berbaju merah lengan pendek dan berseluar denim biru.

Beliau yang menaiki kereta jenis Mercedes Benz berwarna hitam tiba pada jam 2.50 petang.

Pada 9 Disember lalu, Muhammed Yusoff memberi keterangan selama lapan jam kepada Unit Jenayah Terkelas Bahagian Pendakwaan dan Undang-Undang (D5) Jabatan Siastaan Jenayah Bukit Aman.

Beliau kemudian datang semula ke Bukit Aman keesokan harinya untuk menyambung keterangan selama tiga jam berhubung Akuan Bersumpah (SD) serta laporan polis yang dibuat di IPD Sentul pada 7 Disember lalu atas dakwaan menjadi mangsa cabul.

Anwar pula hadir ke Bukit Aman pada Khamis lalu bagi memberikan keterangan.

Kes disiasat mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan dan Seksyen 223 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS