BERITA

PM: Jawatankuasa Aduan pantau 20 agensi penguatkuasaan akan ditubuhkan

Diterbitkan
Dikemaskini 7 Jan 2020, 5:37 pagi

Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Anti-Rasuah (JKKMAR) bersetuju dengan cadangan Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (SIAP) bagi mengkaji keperluan menubuhkan satu Jawatankuasa Aduan (JKA), kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata JKA itu adalah bagi memantau pengendalian aduan kes-kes salah laku bagi 20 agensi penguatkuasaan lain selain Polis Diraja Malaysia (PDRM).

"Ini bagi memastikan pemantauan ke atas 20 agensi penguatkuasaan berkenaan dapat terus dilakukan seiring dengan pemantauan PDRM," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat JKKMAR, di Putrajaya hari ini.

Ditanya secepat mana JKA itu akan ditubuhkan, Dr Mahathir berkata : "Secepat mungkin".

Dr Mahathir berkata JKKMAR juga bersetuju dengan cadangan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya urusan penamatan jawatan ketua pesuruhjaya dibuat melalui proses perlembagaan dengan membuat pindaan undang-undang berkaitan.

JKMMAR juga memutuskan supaya satu kajian dibuat bagi mengkaji prosedur perlantikan ketua pesuruhjaya SPRM turut dibuat melalui perlembagaan, katanya.

"Ini bagi mengelakkan campurtangan kerajaan dalam urusan perlantikan serta menjamin ketelusan dan kebebasan ketua pesuruhjaya dari pengaruh mana-mana pihak," katanya.

Dr Mahathir berkata tindakan pemecatan terhadap individu yang memegang jawatan ketua pesuruhjaya SPRM juga perlu dibuat melalui proses perlembagaan.

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.