Pengundian pilhanraya negeri S'wak selesai
Kesemua 1,665 pusat pengundian bagi 69 daripada 71 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak yang dipertandingkan dalam pilihanraya negeri kali ini ditutup jam 5 petang.
Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman berkata angka tidak rasmi menunjukkan lebih 50 peratus daripada 859,061 pengundi yang layak mengundi hari ini telah keluar mengundi di seluruh negeri.
Katanya beberapa pusat mengundi mencatatkan peratusan sehingga 80 peratus.
"Kami menunggu angka muktamad dari kawasan-kawasan terpencil," katanya di pejabat SPR di Kuching.
Berjalan lancar
Cuaca di kesemua 11 bahagian di Sarawak dilaporkan cerah dan tiada hujan. Pusat pengundian dibuka secara berperingkat seawal jam 8 pagi manakala yang lainnya akan ditutup selewat-lewatnya 5 petang ini.
Sebuah pusat pengundian baru dibuka jam 3 petang di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tarat sehingga jam 4.30 petang.
Sementara itu, jurucakap SPR memberitahu Bernama, 1,169 daripada 1,665 pusat pengundian ditutup secara berperingkat sehingga jam 3 petang ini.
Tempoh pengundian paling singkat selama 30 minit ialah di dua pusat pengundian dalam daerah mengundi Tutoh dan Liomatu bagi kawasan Dewan Undangan Negeri Telang Usan yang ditutup pada jam 8.30 pagi.
Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk Talib Jamal pula berkata, keselamatan serta ketenteraman terkawal dan tiada laporan mengenai kejadian tidak diingini berlaku.


Are you sure you want to delete this comment?
This action cannot be undone.