mk-logo
Berita
Tiada bazar Ramadan dan jualan sempena Aidilfitri di Kedah tahun ini

Kedah membuat keputusan untuk membatalkan bazar Ramadan dan jualan sempena perayaan Aidilfitri di negeri itu pada tahun ini susulan penularan wabak Covid-19.

Menteri Besar, Mukhriz Mahathir berkata keputusan itu diambil selepas perbincangan dilakukan dalam Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri hari ini.

"Kita nak mengelakkan berlaku pengumpulan atau (orang) berhimpun ramai-ramai yang boleh menyebabkan penularan wabak ini.

"Kita akan minta semua pihak berkuasa tempatan yang sudah berurusan, termasuk yang sudah ambil deposit untuk sewa tapak atau gerai, supaya pulangkan bayaran itu," katanya kepada pemberita di Wisma Darul Aman di Alor Setar, hari ini.

Beliau berkata selain itu, kerajaan negeri memutuskan untuk menangguhkan pembayaran sewa bagi Rancangan Perumahan Awam (RPA) dan Projek Perumahan Rakyat (PPR) milik kerajaan negeri selama enam bulan bermula 1 April hingga 30 Sept ini.

"Bayaran sewa skim PPR transit juga dikecualikan (ditangguh) selama enam bulan serta bayaran sewa kedai di bawah seliaan Bahagian Perumahan (kerajaan negeri) juga sama (diberi penangguhan) selama enam bulan)," katanya.

Mukhriz berkata penangguhan bayaran sewa PPR dan RPA itu akan membabitkan implikasi kewangan sebanyak RM2.76 juta.

Beliau turut memaklumkan bahawa fasa satu program Kasih Ibu Darul Aman (KIDA) yang sepatutnya berakhir pada 30 April ini akan dilanjutkan sehingga Jun 2020 susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan bagi mengekang penularan wabak Covid-19.

Katanya sejumlah 4,281 penerima mendapat manfaat bagi fasa satu pelaksanaan program itu.

-Bernama

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita dari pengarang :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini