mk-logo
Berita
DBKU keluarkan notis amaran pada penjaja berniaga depan rumah

Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU) hari ini mengeluarkan notis amaran kepada tiga penjaja di Kampung Samariang Batu di Kuching selepas didapati berniaga di depan rumah mereka hari ini.

Notis amaran itu dikeluarkan dalam satu operasi pematuhan perintah kawalan pergerakan (PKP) Fasa Empat yang dijalankan DBKU bersama Polis Diraja Malaysia di kawasan Petra Jaya.

Menurut Ketua Balai Polis Gita, ASP Mohamad Nizam Bujang, larangan untuk berniaga di depan rumah sepanjang bulan Ramadan telah pun dimaklumkan oleh pihak DBKU secara lisan kepada penduduk setempat sebelum ini, namun masih ada penjaja secara sengaja mengingkari arahan terbabit.

Pada 23 April lepas, kerajaan negeri Sarawak menerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (SDMC) mengeluarkan arahan melarang sebarang bentuk urus niaga melibatkan penjualan makanan sepanjang bulan Ramadan bagi mengelakkan penularan wabak Covid-19.

- Bernama

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita dari pengarang :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini