Malaysiakini
BERITA

KKM tak galak guna terowong sanitasi, tiada bukti bunuh Covid-19

Diterbitkan
Dikemaskini 26 Jun 2020, 11:09 tengahari

Kementerian Kesihatan tidak menggalakkan penggunaan "terowong pembasmian kuman" kerana tidak terbukti berkesan terhadap Covid-19.

Juga dikenali sebagai ruang, kotak atau bilik sanitasi; alat sedemikian menyemburkan bahan kimia pembasmi kuman pada pengguna sebagai pencegahan virus.

Pada taklimat medianya petang ini, Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah memberi amaran supaya tidak menggunakan alat itu dan menyatakan beberapa kemungkinan kesan berbahaya.

"Tidak ada bukti klinikal yang menunjukkan bahawa ia sebenarnya bermanfaat atau (dapat) bahkan untuk melindungi orang tersebut. Kami bimbang bahawa menggunakan terowong ini tidak akan membasmi kuman seseorang kerana virus itu ada di dalam badan, bukan pada permukaan [...]

"Kami khawatir tentang bahan kimia yang digunakan untuk disemburkan kepada individu [...] ia boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit dan mata (dan) ia juga boleh mencetuskan serangan asma," katanya.

"Kami tidak menggalakkan penggunaan terowong itu," tegasnya.

[Baca berita penuh]


Dapatkan maklumat terkini dan perincian berkenaan penularan Covid-19 di Malaysia di laman penjejak ini.

 

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.