Malaysiakini
BERITA

Dipecat dari parti, Haniza sifatkan PKR 'balas dendam'

Bernama

Diterbitkan
Dikemaskini 29 Jun 2020, 7:46 pagi

Haniza Talha, yang dilucut keahliannya daripada PKR pada mesyuarat parti itu semalam, menyifatkan tindakan itu “seperti balas dendam”.

Haniza yang sebelum ini merupakan Ketua Wanita PKR berkata parti itu kini dilihat membalas dendam dengan memecat dan “memburu” ahli parti yang rapat dengan bekas timbalan presiden Mohamed Azmin Ali.

“PKR semakin tersasar daripada perjuangan yang menegakkan keadilan,” kata Ahli Adun Lembah Jaya, Selangor itu kepada Bernama hari ini ketika dihubungi melalui WhatsApp bagi mengulas perkara itu.

Haniza juga berkata beliau masih belum menerima apa-apa surat atau notis rasmi daripada parti berhubung perkara itu.

Bernama hari ini melaporkan Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR dalam mesyuarat bulanannya semalam, bersetuju dengan syor Lembaga Disiplin untuk melucutkan keanggotaan lima ahlinya termasuk Haniza.

Haniza digantung keahliannya daripada PKR pada 6 April lepas kerana bertemu Azmin dan bekas naib presiden parti tersebut, Zuraida Kamarudin di sebuah hotel di Kuala Lumpur pada Februari lepas.

Mengulas mengenai kedudukannya sebagai Exco Perumahan dan Kehidupan Bandar Selangor, Haniza berkata khidmatnya dalam pentadbiran kerajaan negeri tersebut hanya akan tamat selepas beliau mendapat surat arahan daripada menteri besar, Amirudin Shari.

Katanya beliau akan menjadi Adun Bebas dan akan terus memberi tumpuan untuk berkhidmat kepada pengundi di kawasan yang diwakilinya.

Dengan pemecatan Haniza, PKR di Selangor kini mempunyai 17 kerusi berbanding 21 kerusi yang dimenanginya pada Pilihan Raya Umum Ke-14 lepas.

Ia selepas Azmin yang juga Adun Bukit Antarabangsa, Muhammad Hilman Idham ( Gombak Setia) dan Dr Daroyah Alwi (Sementa) mengumumkan keluar daripada parti berkenaan.

DUN Selangor mempunyai 56 kerusi dengan PH memiliki 41 kerusi iaitu PKR (17), DAP (16) dan Amanah (lapan) manakala BN (lima), PAS (satu), Bersatu (lima) dan Bebas (empat).

-Bernama

Beri pendapat anda!

Jadi pelanggan Malaysiakini untuk menjadi pengulas berita. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.