Malaysiakini
BERITA

'Jika tadika PAS layak, tadika lain juga harus terima sumbangan'

Diterbitkan
Dikemaskini 7 Jul 2020, 11:34 tengahari

Sekiranya Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti) yang dimiliki PAS layak mendapat bantuan daripada Tabung Musa'adah Covid-19, seharusnya sumbangan sama seharusnya disalurkan kepada mana-mana tadika milik swasta lain, kata Ketua Pemuda Amanah Shazni Munir Mohd Ithnin.

Malah pihaknya juga sudah menjangkakan respon positif daripada menteri di Jabatan Perdana Menteri Dr Zulkifli Mohamad dalam pemberian sumbangan kepada sekolah Pasti itu.

"Sekiranya Pasti layak mendapat bantuan tersebut, seharusnya sumbangan itu turut disalurkan kepada mana-mana tadika milik swasta yang lain. Tempoh perintah kawalan pergerakan (PKP) selama lebih tiga bulan amat memberikan kesan yang mendalam kepada semua tadika swasta di Malaysia.

"Ada tadika yang langsung tidak menerima sebarang yuran bulanan sedangkan mereka harus menanggung kos operasi seperti biasa. Gaji guru perlu terus dibayar dan bayaran sewa harus diselesaikan tepat pada waktunya juga," katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Kenyataan itu sebagai mengulas jawapan Zulkifli berhubung sumbangan berjumlah RM100,000 daripada tabung berkenaan kepada Pasti.

Berdasarkan gambar yang dipaparkan sumbangan tersebut disampaikan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Ahmad Marzuk Shaary. Beliau adalah ahli parlimen PAS bagi kawasan Bachok, Kelantan.

Laporan media memetik gambar yang dikatakan dimuat naik di Facebook rasmi Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), bagaimanapun berdasarkan pemeriksaan pagi ini, hantaran itu sudah tidak dapat ditemukan.

Tabung Musa’adah Covid-19 dilancarkan oleh Jakim pada 24 Mac 2020, sebagai inisiatif membantu meringankan beban pihak yang terjejas akibat wabak Covid-19.

Sementara itu Shazni Munir berkata, kerajaan Perikatan Nasional (PN) bolehlah berhujah dengan alasan pengusaha tadika swasta mendapat pelbagai insentif daripada kerajaan seperti Program Subsidi Upah (PSU), Program Pengekalan Pekerjaan (ERP), Geran Khas Prihatin (GPK), Bantuan Prihatin Nasional (BPN) atau kemudahan pinjaman perniagaan tanpa faedah.

Namun soalnya, mengapa Pasti mendapat ‘keistimewaan’ tersebut.

"Kami percaya ia bukan dipilih berdasarkan kepada kelayakan semata-mata, tetapi agensi atau pihak manakah yang mempunyai kepentingan dan akses terus dengan pejabat menteri. Justeru, tidaklah menghairankan kerana timbalan menteri agama sendiri adalah ahli Parlimen PAS.

"Wang cukai yang dibayar oleh rakyat, namun digunakan untuk kepentingan parti sendiri. Tindakan ini tidak jauh beza dengan cara Umno membina kekayaan pemimpin dan parti menggunakan wang negara," katanya.

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.