Malaysiakini
BERITA

KKM: Kluster 1Utama sudah tular sampai ke generasi keenam

Annabelle Lee

Diterbitkan
Dikemaskini 20 Okt 2020, 1:22 tengahari

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah hari ini berkata Kluster Utama, kluster aktif terbesar di Selangor, telah menular sampai ke lapisan enam generasi.

Bagaimanapun, beliau memberi jaminan pusat membeli-belah tempat kluster itu bermula kini sudah bebas daripada virus Covid-19.

Pusat beli-belah 1 Utama di Petaling Jaya sejak itu dibuka semula untuk perniagaan.

Pada sidang media harian Covid-19 hari ini, Dr Noor Hisham ditanya mengapa pusat beli-belah tersebut boleh beroperasi semula setelah enam hari ketika tempat awam seperti pasar Bandar Lama Petaling Jaya terpaksa ditutup lebih lama setelah kes positif dikesan.

Menjawab soalan itu, Noor Hisham menjelaskan kes baru Kluster Utama dikesan di antara kontak rapat dan bukan pengunjung pusat beli-belah itu.

"Apabila anda mendapat jangkitan di pusat beli-belah, anda akan kembali ke rumah anda. Kemudian anda akan mula menjangkiti rakan anda, keluarga anda dan sebagainya.

“Jadi sekarang jangkitan itu sudah melibatkan generasi keenam, itu bukan hanya generasi pertama (kes dari pusat membeli-belah). Tetapi mereka (yang) pulang ke rumah dan kemudian menjangkiti orang lain. Ini telah menyebabkan enam generasi kes,” katanya.

"Pembersihan dan pembasmian kuman semuanya telah dilakukan. Jadi itu terjamin. Pusat beli-belah tersebut sudah dibersihkan (daripada virus itu),” katanya lagi.

Kluster Utama mencatatkan sembilan kes baru setakat jam 12 tengah hari ini, menjadikan jumlah kes terkumpul sebanyak 194 kes. Daripada 194 kes itu, 176 adalah kes aktif yang sedang dirawat sementara 18 lagi telah pulih. Tiada kematian direkod daripada kluster tersebut setakat ini.

Ini penurunan ketara kes baru sejak lima hari lalu ketika kluster ini mencatat peningkatan 105 kes dalam tempoh 24 jam.

Kes indeks dikenal pasti sebagai pengawal keselamatan asing berusia 28 tahun yang melaporkan gejala pada 22 September tetapi hanya didiagnosis pada 8 Oktober.

[Baca berita asal]


Dapatkan maklumat terkini dan perincian berkenaan penularan Covid-19 di Malaysia di laman penjejak ini.

 

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.