Malaysiakini
BERITA

M Daud Kilau jalani pembedahan jantung dalam masa terdekat

Bernama

Diterbitkan

Raja Gelek Malaysia, M Daud Kilau dijangka menjalani pembedahan jantung di Institut Jantung Negara (IJN) Kuala Lumpur dalam masa terdekat.

Penyanyi veteran berumur 82 tahun itu berkata dia akan menghadiri janji temu di IJN pada Isnin ini sebagai sebahagian daripada proses sebelum menjalani pembedahan berkenaan.

M Daud Kilau atau nama sebenar Muhammad Daud Kilau berkata dia telah dibenarkan keluar dari Hospital Teluk Intan Isnin lepas dan kini berada di Wangsa Maju, Kuala Lumpur sebagai persiapan janji temu dengan pihak IJN.

“Saya baru sahaja sampai di rumah anak saya di Wangsa Maju hari ini. Sekiranya pemeriksaan berjalan dengan lancar, Insya-Allah dalam masa terdekat saya akan menjalani pembedahan jantung,” katanya ketika dihubungi Bernama, hari ini.

Penyanyi lagu malar segar Che Mek Molek itu berkata dia terharu kerana tidak putus-putus menerima mesej dan panggilan daripada peminat serta sahabat handai yang sentiasa memberikan kata-kata semangat kepadanya agar kembali sihat seperti biasa.

“Saya minta peminat dan sesiapa sahaja yang mengenali saya mendoakan saya semoga pembedahan tersebut berjalan dengan lancar,” katanya.

Sementara itu, anak penyanyi veteran itu, Ahmad Zaini Mohd Daud, 49, berkata ayahnya masih kelihatan lemah dan kurang selera makan selepas keluar dari Hospital Teluk Intan, Isnin lalu setelah dimasukkan ke wad sejak 12 Nov lepas kerana sesak nafas.

Dia turut mengulangi harapan supaya peminat ayahnya dapat mendoakan kesihatan Raja Gelek itu serta dipermudahkan urusan menjalani pembedahan kelak.

M Daud Kilau berdepan masalah kesihatan sejak empat tahun lepas seperti penyakit kencing manis, tidak boleh berdiri lama, kebas kaki dan tangan serta pinggang selain keadaan jantung yang tidak stabil serta kurang pendengaran.

-Bernama

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.

Iklan