Malaysiakini
BERITA

Garis panduan jualan minuman keras: 'DBKL tinjau negara lain, kaji sistem S'pura'

Bernama

Diterbitkan

Garis panduan baru Lesen Minuman Keras (LMK) yang dikeluarkan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) bukan sesuatu yang baru kerana peraturan tersebut telah pun diperkenalkan di pelbagai negara termasuk di Eropah, kata Menteri Wilayah Persekutuan Annuar Musa.

Annuar berkata DBKL telah melakukan tinjauan di negara-negara lain di samping mengkaji sistem yang dipakai di Singapura sebelum memperkenalkan garis panduan tersebut di sini.

"Kita juga lihat peraturan yang dipakai di negara lain termasuk Eropah di mana pembelian minuman keras memang sangat dikawal dari segi waktu dan lesen tempat yang boleh dijual. Oleh itu isu ini tiada kena-mengena dengan isu agama mahupun perkauman," katanya.

Dia berkata demikian dalam sidang media selepas sesi penyampaian sumbangan kepada persatuan penduduk Kuala Lumpur di bawah program Wilayah Cakna 3.0 yang turut dihadiri Timbalannya Dr Santhara Kumar.

Annuar menegaskan garis panduan itu bertujuan mengawal penjualan arak secara terbuka dan bebas di ibu negara selepas menerima pelbagai aduan daripada orang awam mengenai masalah yang timbul daripada perkara berkenaan, termasuk penjualan arak kepada golongan bawah umur dan pelajar sekolah.

Pada 16 Nov lepas, DBKL memperkenalkan garis panduan baru mengenai lesen minuman keras yang antara lain menetapkan bahawa kedai runcit dan kedai serbaneka tidak lagi dibenarkan menjual produk minuman keras (liquor) mulai 1 Okt tahun depan.

Sementara itu, Annuar berkata kementeriannya memperuntukkan RM39.75 juta bagi melaksanakan inisiatif Wilayah Cakna 3.0 untuk warga kota yang terkesan oleh pelaksanaan perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB).

-Bernama

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.

Iklan