Malaysiakini
BERITA

Anwar: MP Umno tarik balik sokongan 'langkah bijak'

Diterbitkan
Dikemaskini 11 Jan 2021, 10:26 pagi

Presiden PKR menyifatkan keputusan ahli Parlimen Umno yang menarik balik sokongan terhadap kerajaan Perikatan Nasional (PN) sebagai "keputusan bijak".

Anwar berkata, langkah itu wajar susulan kegagalan kerajaan PN dalam pelbagai perkara.

"Itu satu keputusan bijak. Kalau kerajaan lemah, tak upaya tangani Covid-19 dengan berkesan, ekonomi lembab dan pelaburan tak sampai, kemudian pendidikan...

"Semua (perkara ini) kita hadapi masalah," katanya ketika sidang media di Port Dickson hari ini.

Dia berkata demikian ketika diminta mengulas langkah Ahli Parlimen Machang daripada Umno, Ahmad Jazlan Yaakub untuk menarik sokongannya kepada Muhyiddin.

Terdahulu, Ahli Parlimen Gua Musang yang juga tokoh veteran Umno, Tengku Razaleigh Hamzah juga mengumumkan perkara sama.

Anwar berkata, kerajaan pada masa ini lebih cenderung "menyelamatkan kedudukan" berbanding menyelamatkan negara.

"Penyelesaian mereka hanya beri upah dan kedudukan kepada tokoh-tokoh politik. Saya rasa ini patut dihentikan," kata ahli Parlimen Port Dickson itu lagi.

Katanya lagi, negara perlu memiliki sistem yang stabil dan kuat yang mampu menetapkan hala tuju negara dengan lebih berkesan.

"Ini tentang upaya untuk menyelamatkan negara, bukan menyelamatkan kedudukan satu, dua orang.

"Dengan peluang yang diberikan kepada kepimpinan yang ada sekarang, kita harus beralih kepada kekuatan dan kepimpinan baru," katanya lagi.

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.