Malaysiakini
BERITA

Resort The Andaman di Langkawi terbakar dua kali

Diterbitkan
Dikemaskini 13 Jan 2021, 8:35 pagi

Sebuah blok bangunan di resort lima bintang, The Andaman, a Luxury Collection Resort, di Jalan Teluk Datai, kira-kira 40 kilometer dari Bandar Kuah di Langkawi musnah dalam kebakaran yang berlaku dua kali, semalam dan awal pagi tadi.

Jurucakap Pusat Gerakan Operasi (PGO) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah berkata kejadian pertama berlaku, pada kira-kira 4 petang semalam sebelum kebakaran berulang di lokasi sama, pada 1.13 awal pagi tadi.

Beliau berkata anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Langkawi dan Persiaran Putra dikejarkan ke lokasi kejadian bagi melakukan kerja-kerja pemadaman.

"Blok bangunan tersebut terbakar hampir keseluruhannya disebabkan faktor cuaca angin kencang... kebakaran pertama berjaya dikawal pada kira-kira 10 malam.

"Namun, pada 1.13 pagi tadi, bomba sekali lagi menerima panggilan kecemasan sebelum anggota ke lokasi sama untuk memadam kebakaran kedua," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

"Setakat pagi ini, operasi pemadaman masih dilakukan. Anggota bertugas mengalami masalah bekalan air dan akses untuk melakukan pemadaman di bahagian yang terbakar.

"Anggota melakukan pemadaman melalui cara fire break di sayap selatan dan sayap utama bangunan tersebut menggunakan satu aliran dua pancutan 100 kaki air daripada air tangki jentera," menurutnya dalam kenyataan itu.

- Bernama

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.