Malaysiakini
BERITA

Saman pengampunan sabitan liwat: Permohonan Anwar didengar 18 Mac

Bernama

Diterbitkan

Rayuan Anwar Ibrahim berhubung keputusan Mahkamah Tinggi menolak permohonannya untuk membatalkan saman berhubung kesahan pengampunan diraja yang diberikan kepadanya dalam kes liwat akan didengar pada 18 Mac.

Perkara itu disahkan peguamnya J Leela dalam satu teks mesej menyatakan tarikh pendengaran kes tersebut yang sebelum ini ditetapkan pada 28 Julai, telah dipercepatkan kepada bulan Mac.

Rayuan itu ditetapkan untuk pengurusan kes hari ini. Peguam Mohamad Farhan Kamarudin mewakili Mohd Khairul Azam Abdul Aziz, juga seorang peguam, yang memfailkan saman itu terhadap Anwar.

Rayuan Anwar akan didengar bersama dengan rayuan Lembaga Pengampunan.

Pada 21 Sept tahun lepas, Mahkamah Tinggi menolak permohonan Anwar dan Lembaga Pengampunan untuk membatalkan saman itu selepas memutuskan bahawa Mohd Khairul Azam mempunyai locus standi untuk memulakan tindakan perundangan kerana dia adalah orang awam serta individu yang berkelayakan sebagai peguam.

Ahli Parlimen Port Dickson itu memfailkan permohonan bagi membatalkan saman itu atas alasan, antara lain, Mohd Khairul Azam tidak mempunyai locus standi untuk memfailkan saman pemula serta ia adalah remeh, mengaibkan dan penyalahgunaan proses mahkamah.

Mohd Khairul Azam, yang memfailkan saman pemula pada 26 Feb tahun lepas, menamakan Lembaga Pengampunan serta Anwar sebagai responden dan mendakwa beberapa tindakan tidak berperlembagaan telah diambil bagi memastikan Anwar mendapat pengampunan yang membebaskannya dari penjara selepas Pilihan Raya Umum ke-14.

Dia mendakwa pengampunan yang diberikan kepada Anwar oleh Yang di-Pertuan Agong adalah bertentangan dengan Perkara 42(4) dan (5) Perlembagaan Persekutuan berdasarkan fakta bahawa pengampunan yang diberikan Agong hendaklah diasaskan kepada nasihat Lembaga Pengampunan.

Mohd Khairul Azam mendakwa lembaga itu belum dibentuk secara rasmi selepas Pilihan Raya Umum pada 9 Mei 2018 dan pembentukan kerajaan baru.

Anwar telah dihukum penjara lima tahun bagi kesalahan meliwat pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, dan sabitan serta hukuman itu telah dikekalkan oleh Mahkamah Persekutuan pada 10 Feb 2015.

-Bernama

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.