story image
mk-logo
Berita
Penjaja dakwa diugut polis kerana tak ada surat Miti

Seorang penjaja mendakwa dia diperas ugut oleh polis setelah gagal mengemukakan surat kebenaran untuk menunjukkan bahawa dia boleh beroperasi dalam tempoh "total lockdown".

Lim Thiam Fook, 21, mendakwa anggota polis itu juga menumpahkan sup jualannya dengan alasan untuk "memeriksa dadah" setelah mengambil RM500 daripadanya.

Thiam Fook, yang mengendalikan sebuah warung di sebuah restoran, membuat dakwaan itu semasa sidang media yang dianjurkan oleh Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng.

Menceritakan kejadian yang dikatakan itu, Thiam mengatakan bahawa mereka ditahan oleh tiga anggota polis ketika memandu ke restoran pada awal pagi 2 Jun.

Thiam dibantu oleh seorang kanak-kanak lelaki berusia 13 tahun yang menolongnya sempena cuti sekolah.

Dia mendakwa ketika polis mengetahui bahawa kedua-duanya tidak mempunyai surat kebenaran dari Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri untuk beroperasi, mereka mulai mengganggu mereka.

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan sebelum ini mengatakan penjaja kecil tidak memerlukan surat dari Miti dan hanya permit penjaja diperlukan untuk membolehkan mereka beroperasi di bawah prosedur operasi standard (SOP) sekatan penuh ketika ini.

"Kami tidak mempunyai masalah jika mereka ingin memeriksa kami. Tetapi kerana kita belum mendapat surat Miti kita, mereka menemui banyak alasan untuk menuduh kami dan bahkan mengesyaki kami mempunyai dadah.

“Mereka bahkan menumpahkan sup yang telah saya sediakan untuk dijual. Ketika saya bertanya mengapa, mereka mengatakan mereka ingin memeriksa sama ada ia mempunyai dadah di dalam atau tidak,” kata Thiam Fook.

Dia juga mendakwa anggota polis berkenaan mengancam akan menahan mereka sekiranya tidak mampu membayar denda RM1,500.

"Mereka juga memeriksa dompet saya dan mereka melihat ada sejumlah wang tunai di situ. Oleh itu mereka mula memberi isyarat bahawa perkara ini dapat diselesaikan dengan wang.

"Tetapi saya meminta mereka untuk tidak mengambil semua wang kerana saya memerlukan wang untuk membeli makanan, bahan dan petrol.

"Selepas berunding, mereka bersetuju untuk mengambil RM500 daripada saya dan bukannya RM3,000," kata Thiam Fook.

Thiam Fook mengatakan bahawa mereka ditahan selama lebih dari satu jam antara jam 6.45 pagi hingga 8.30 pagi.

Dia menambah bahawa mereka kehilangan sekitar RM400 dari sup yang dicurahkan.

"Oleh kerana kami tidak dapat terus beroperasi pada hari itu, kami pulang dan membersihkan semuanya setelah polis pergi.

"Gerai kami hanya dibuka selama dua bulan. Kami hanya mahu mencari rezeki dan kami tidak pernah menyangka perkara seperti itu akan berlaku," katanya.

Thaim Fook mendakwa anggota polis itu memakai topi keledar dan pelitup muka dan oleh itu tidak dapat mengenali wajah mereka.

"Tidak menjadi masalah ketika mereka mengambil RM500, tetapi itu menyakitkan hati saya ketika melihat mereka menumpahkan sup saya satu persatu," kata Thiam Fook.

Sementara itu, Lip Eng yang mengiringi penjaja itu pada sidang media berkenaan berkata bahawa dia telah menghubungi ibu pejabat polis daerah Sentul berhubung aduan tersebut.

Lip Eng berkata, polis Sentul telah menemubual Thiam Fook dan pembantunya mengenai kejadian itu.

Namun, Thiam Fook menegaskan bahawa dia tidak dapat mengenali wajah anggota polis itu kerana mereka memakai pelitup muka.

Lip Eng juga memberi penjaja itu bantuan sebanyak RM500 semasa sidang media berkenaan.

Ahli Parlimen DAP itu menggesa siapa saja yang menghadapi masalah serupa untuk berjumpa wakil rakyat mereka.

Dia juga mengulangi gesaan pembangkang untuk penubuhan Suruhanjaya Pengaduan Salah Laku Polis (IPCMC).

Lip Eng turut menyarankan agar tindakan tegas diambil terhadap anggota polis yang terlibat dengan salah laku dengan menghantar mereka ke penjara.

"Jangan hanya memindahkan mereka, kita ingin mereka dipenjara. Sekiranya mereka akan dihantar ke penjara tanpa mengira jumlah rasuah, barulah mereka merasa takut,” katanya.

Ketua Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul Beh Eng Lai, ketika dihubungi, berkata polis akan mengeluarkan kenyataan mengenai perkara itu dalam masa terdekat.

Lagi berita dari pengarang :
Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen (0)
ADS
Paling Popular
Terkini
ADS