mk-logo
Berita
Speaker: Saya tak keluarkan surat beritahu PM tiada majoriti
Diterbitkan:  Aug 11, 2021 5:02 AM
Dikemaskini: 5:06 AM

Speaker Dewan Rakyat Azhar Harun menafikan laporan bahawa dia mengeluarkan surat kepada Muhyiddin Yassin bagi memaklumkan perdana menteri hilang majoriti.

“Saya menafikan laporan berita tersebut dan ingin menyatakan bahawa saya tidak pernah keluarkan apa-apa surat kepada YAB perdana menteri seperti yang dilaporkan.

“Berita tersebut adalah berita palsu,” katanya.

Sebelum ini beredar maklumkan yang menggunakan logo portal Suara TV bertajuk “Perdana menteri terima surat speaker maklum tiada majoriti, mahu bubar parlimen”.

Sebaran itu mendakwa surat itu menyebut seramai 121 ahli parlimen menolak Muhyiddin, sekali gus hilang keabsahan mengikut perlembagaan dan dia diminta meletakkan jawatan segera.

Sementara itu, editorial Suara.TV juga menafikan mereka mengeluarkan laporan itu.

“Adalah dinyatakan, artikel yang tular menggunakan logo Suara.TV adalah palsu dan berniat jahat,” menurut portal itu.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lihat Komen
Paling Popular
Terkini