mk-logo
Berita
Hanya 3 peratus pekerja kesihatan sudah divaksin positif Covid-19
Diterbitkan:  Aug 17, 2021 2:19 AM
Dikemaskini: 2:19 AM

Hanya sebilangan kecil pekerja kesihatan yang diberi vaksin positif Covid-19, dengan hanya 0.22 peratus dalam Kategori 3 hingga 5, kata Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

Dalam catatan Facebook pada jam 3 pagi tadi, Noor Hisham menyatakan bahawa sebahagian besar mereka yang dijangkiti Covid-19 tidak menunjukkan gejala atau hanya menunjukkan gejala ringan setelah mendapat vaksinasi penuh.

"Sejumlah 248,874 petugas kesihatan telah mendapat vaksin lengkap dan daripada saringan berkala KKM serta saringan kepada mereka yang bergejala, terkini 7,599 kes (3.05%) dijangkiti Covid-19.

"Hanya 17 kes (0.22%) sahaja berada di kategori 3,4 dan 5. Dimaklumkan juga 2 kes kematian di kategori 5," katanya.

Garis panduan terbaru dari Kementerian Kesihatan membahagikan pesakit Covid-19 kepada lima kategori, dengan Kategori 3 hingga 5 memerlukan rawatan di hospital:

Kategori 1 - tanpa gejala
Kategori 2 - gejala ringan
Kategori 3 - mengalami radang paru-paru
Kategori 4 - memerlukan oksigen
Kategori 5 - Rawatan ICU

Data yang diberikan oleh Noor Hisham direkodkan antara 24 Februari hingga 13 Ogos tahun ini di kalangan pekerja kesihatan kerajaan.

Semalam, Malaysia mencatatkan 19,740 kes Covid-19 baru, dengan 10,301 kes di Kategori 1, 9,141 kes di Kategori 2, 158 kes di Kategori 3, 55 kes di Kategori 4, dan 85 kes di Kategori 5. Sebanyak 274 kematian juga dicatatkan semalam.

Program vaksinasi di negara kini pada kadar stabil, dengan masing-masing sekitar 52.3 peratus dan 32.9 peratus penduduk menyelesaikan suntikan Covid-19 dos pertama dan kedua setakat hari Ahad, menurut Dr Adham Baba, yang bertugas sebagai menteri kesihatan ketika pentadbiran Muhyiddin Yassin.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lihat Komen
Paling Popular
Terkini