mk-logo
Berita
Pembiayaan RMK12 perlu cukai lebih banyak
Diterbitkan:  Sep 28, 2021 7:00 AM
Dikemaskini: 7:49 AM

Perbelanjaan pembangunan untuk Rancangan Malaysia ke-12 (RMK12) akan menelan belanja RM400 bilion - naik 60.96 peratus berbanding RMK11.

Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz mengatakan untuk membiayai rancangan ini, kerajaan harus mengurangkan hutang dan menambah cukai.

"Untuk memastikan ada ruang fiskal yang cukup untuk membiayai semua program pembangunan di bawah RMK-12, kerajaan tetap komited untuk langkah-langkah penyatuan fiskal berdasarkan Kerangka Fiskal Jangka Menengah.

"(Ini) disokong oleh Strategi Pendapatan Jangka Menengah untuk memperluas dasar cukai negara dan meningkatkan kemampuan kerajaan untuk komitmen hutang," katanya.

"Penyatuan fiskal" adalah istilah yang merujuk langkah mengurangkan tahap hutang negara berbanding keluaran dalam negara kasar (KDNK).

Zafrul menjelaskan bahawa kerajaan perlu meningkatkan had hutang berkanun sementara, naik dari 60 peratus daripada KDNK pada masa ini, untuk meminjam lebih banyak.

"Walaupun ini akan meningkatkan sasaran defisit Malaysia, yang diperkirakan meningkat 6.5 perauts menjadi tujuh peratus dari KDNK pada tahun 2021, kerajaan tetap komited untuk langkah-langkah penyatuan fiskal dalam jangka menengah," katanya.

Tambahnya, penguatkuasaan Akta Tanggungjawab Fiskal akan membantu meningkatkan tadbir urus, ketelusan dan kebertanggungjawaban pengurusan fiskal negara.

[Baca berita penuh]

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini