Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Orang ramai dijemput turut serta jalan kaki selamatkan Harimau Malaya
Diterbitkan:  May 13, 2022 1:34 PM
Dikemaskini: 1:34 PM

Kumpulan yang terlibat berjalan kaki dalam kempen 'A Walk For Tigers' akan menamatkan perjalanan mereka esok.

Antara yang terlibat termasuk pelakon Sharifah Sofia Syed Hussein yang menyeru orang ramai untuk menyertainya dalam acara 19km terakhir berjalan kaki.

Dalam siaran langsung Instagram di akaun peribadinya awal petang tadi, Sharifah berkata dia telah menempuh jarak sejauh 215km setakat ini, menyeru pengikut media sosialnya menyertai acara berjalan kaki esok dari Batu Caves ke destinasi terakhir kumpulan itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

“Esok adalah perlawanan terakhir kita. Kami akan berjalan kaki dari McDonalds Batu Caves pada pukul 8 pagi ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

“Dan ketika itulah kami benar-benar mengharapkan anda (orang ramai) berada di sana. Kami telah berjalan sejauh 215 kilometer (setakat ini),” katanya sambil menambah terdapat 6km lagi untuk berjalan kaki hari ini dari Genting Sampah ke Batu Caves.

Perjalanan mereka sepatutnya ditamatkan hari ini, bagaimanapun telah ditunda ke esok kerana Sharifah mengalami kecederaan di kakinya pada hari ketujuh berjalan kaki.

Perjalanan sejauh 240km dari Sungei Relau, Taman Negara berakhir di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur kerana kumpulan itu pada mulanya berhasrat untuk memfailkan saman undang-undang untuk perlindungan harimau Malaya di penghujung perjalanan.

Bagaimanapun, memandangkan mahkamah tidak akan beroperasi pada hujung minggu, Sharifah memberitahu Malaysiakini bahawa saman itu telah pun difailkan.

“Kami sebenarnya sudah memfailkan saman, jadi jalan ini adalah satu simbolik.

"Sebaik tiba di sana (di Mahkamah Tinggi) akan ada sedikit ucapan untuk mengucapkan terima kasih kepada semua orang, dan menjawab sebarang soalan jika perlu," katanya kepada Malaysiakini.

Free Malaysia Today melaporkan bahawa aktres itu, yang pernah membintangi filem seperti ‘Pisau Cukur’ sedang memohon pengisytiharan daripada Mahkamah Tinggi bahawa harimau Malaya akan diancam kepupusan dalam tempoh 10 tahun akan datang akibat penebangan hutan.

Sharifah terdorong untuk melaksanakan tugas berat dalam perjalanan sejauh 240km itu selepas dia kecewa kerana bilangan harimau Malaya yang semakin berkurangan.

Sharifah sebelum ini memberitahu Malaysiakini bahawa ramai ahli parlimen telah menyatakan hasrat mereka untuk menyertainya berjalan kaki, termasuk Adun Ketari, Young Syefura Othman yang malangnya tidak dapat hadir kerana kesesakan lalu lintas akibat tanah runtuh di Janda Baik.

Tinjauan oleh Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan), WWF-Malaysia, dan NGO lain dari 2016 hingga 2020 mendapati terdapat kurang daripada 150 harimau Malaya di hutan Malaysia, turun daripada kira-kira 3,000 pada tahun 1950-an.

Harimau Malaya ialah spesies yang dilindungi sepenuhnya di bawah Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 dan diklasifikasikan sebagai terancam kritikal di bawah Senarai Merah Kesatuan Pemuliharaan Alam Semula Jadi Antarabangsa bagi Spesies Terancam.

Lihat Komen