Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Ketua bahagian Umno, penyokong pertahan Zahid daripada desakan letak jawatan

Lebih 100 ketua bahagian Umno hari ini berkumpul di belakang presiden parti Ahmad Zahid Hamidi di tengah-tengah gesaan MCA, MIC dan PBRS supaya pengerusi Barisan Nasional itu berundur.

Selepas mengadakan mesyuarat khas di Pusat Dagangan Dunia Putra di Kuala Lumpur, kumpulan itu memberitahu pemberita bahawa mereka berikrar untuk memberi sokongan penuh kepada Zahid dan menggesa dia untuk terus memimpin parti.

Mereka juga membidas MCA dan MIC atas apa yang dianggap kumpulan itu sebagai tikam belakang Umno selepas semua parti yang berteraskan Melayu itu telah membantu mereka.

“Saya ingin menyatakan kekesalan kami terhadap kebiadapan MCA, MIC dan PBRS dengan menggesa presiden parti kita meletakkan jawatan daripada menerajui BN.

"(Mereka melakukan ini) walaupun semua yang kami telah lakukan, membawa mereka ke sana sini selama bertahun-tahun. Malah mereka memenangi kerusi majoriti Melayu.

"Tetapi apabila kami berada dalam keadaan kritikal, mereka menentang kami," kata Mohd Shafie Abdullah, yang bertindak sebagai jurucakap kumpulan itu.

Shafie, yang juga Ketua Umno Bahagian Wangsa Maju, berkata 90 daripada mereka telah menghadiri mesyuarat yang bermula jam 3 petang hari ini, tetapi turut disokong 40 yang lain yang tidak dapat menghadiri perhimpunan itu.

Umno mempunyai sejumlah 222 bahagian di seluruh negara

Sejak prestasi buruk BN pada Pilihan Raya Umum ke-15 pada Sabtu lalu, ketiga-tiga parti komponen itu telah membuat gesaan berasingan supaya Zahid meletakkan jawatan dan memberi laluan kepada timbalannya Mohamad Hasan menerajui BN.

Shafie berkata mesyuarat dalam satu resolusi itu turut menggesa ketua bahagian Umno lain yang masih ragu-ragu dengan kepimpinan Zahid untuk kembali menyokong presiden parti.

“Mari kita semua (ketua bahagian) di seluruh negara bersatu semula.

"Kita mahu Umno bersatu sekarang lebih daripada sebelumnya, kerana kita hanya memenangi 30 kerusi dalam pilihan raya. Jika kita gagal bersatu, kita tidak akan mempunyai masa depan yang baik.

"Jadi kepada semua rakan-rakan yang telah berpaling tadah, marilah kita bersama-sama."

Sementara itu, dalam satu acara berasingan, sekumpulan kira-kira 50 orang yang mengatakan mereka penyokong Zahid berhimpun di ibu pejabat parti pada sebelah petang untuk menunjukkan solidariti kepada Ahli Parlimen Bagan Datuk itu.

Mereka menggesa Zahid supaya tidak tunduk kepada tekanan parti komponen BN, sambil memegang kain rentang bertulis "Kami setia bersama Datuk Seri Presiden' dan 'Presiden jangan letak jawatan' sambil melaungkan 'Lawan tetap lawan' berulang kali.

Dalam satu sidang media sebelum demonstrasi, jurucakap kumpulan, Ramalan Yunus menggesa ahli parti yang menentang presiden Umno supaya berhenti menekan Zahid.

“Presiden perlu kekal sebagai presiden Umno dan pengerusi BN.

"Oleh kerana tiada parti yang menang dalam pilihan raya, bermakna BN juga tidak kalah. Jadi berhentilah menggesa Ahmad Zahid meletakkan jawatan," katanya.

Ramalan turut menyeru orang ramai menghormati dan menyokong hasrat Yang diPertuan Agong untuk membentuk kerajaan perpaduan.

Lihat Komen
ADS