Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Dah 11 kali banjir, penduduk letih, trauma - Ketua Kg Iboi
Diterbitkan:  Dec 2, 2022 8:00 AM
Dikemaskini: 12:00 AM

Hujan lebat lebih dua jam menyebabkan 50 buah rumah di tujuh buah kampung di Kupang dekat Baling termasuk Kampong Iboi dilanda banjir kilat, petang semalam.

Bagaimanapun, keadaan tersebut tidak melibatkan pembukaan Pusat Pemindahan Sementara (PPS).

Pegawai Angkatan Pertahanan Awam (APM) Daerah Baling Left (PA), Mohd Faizol Ab Aziz,berkata kejadian pada jam 6 petang itu susulan hujan lebat melebihi dua jam sehingga menyebabkan air sungai berdekatan melimpah ke penempatan penduduk yang tinggal hampir dengan tebing sungai.

"Penduduk yang terjejas membabitkan lapan keluarga di Kampung Padang Empang, Kampung Iboi (lapan), Kampung Hangus (enam), Kampung Bok Bak (lima), Kampung Dusun (lapan), Kampung Charok Kapas (empat) dan 11 keluarga di Kampung Pak Bong," katanya dalam satu kenyataan, malam tadi.

Sisa balak hanyut

Mohd Faizol berkata meskipun air telah surut namun paras sungai dalam keadaan berjaga-jaga yang memerlukan pemantauan pihaknya dari semasa ke semasa di lokasi.

Sementara itu, Ketua Kampung Iboi, Nor Mohamad Che Hussain, ketika dihubungi Bernama memaklumkan banjir itu merupakan kejadian kali ke-11 penduduk di kampung terbabit dan ia dilihat seakan tidak berkesudahan.

"Masalah yang sama masih berulang menyebabkan penduduk sudah letih dan trauma apabila kerap berlaku banjir...saya berharap sangat pihak berkenaan dapat melakukan sesuatu dengan secepat mungkin bagi membantu penduduk kampung.

"Pasir yang dilonggokkan di tepi tebing sungai juga banyak yang runtuh malah terdapat sisa-sisa balak hanyut dan tersangkut pada titi di Kampung Padang Empang yang mana esok kena minta bantuan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) untuk alihkan," katanya.

- Bernama


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS