Paling Popular
Terkini

Muda akan merancang perhimpunan bersama pertubuhan masyarakat sivil (NGO) dalam masa terdekat bagi membantah penarikan balik pertuduhan rasuah terhadap Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi, kata setiausaha agung parti itu, Amir Hariri Abd Hadi.

Amir berkata Muda dan PSM - dalam menyerahkan memorandum kepada Jabatan Peguam Negara (AGC) pagi tadi - mengulangi tuntutan mereka sebelum ini serta menggesa Zahid berundur daripada jawatannya sehingga kes Yayasan Akalbudi diselesaikan.

Sekiranya tuntutan mereka tidak dipenuhi dalam tempoh lima hari bekerja atau sebelum 18 September, dia berkata Muda tidak akan teragak-agak ke jalan raya atas semangat demokrasi untuk menyuarakan kekecewaan rakyat Malaysia.

Bagaimanapun, dia mendedahkan bahawa Muda tidak mempunyai sebarang rancangan, pada masa ini, untuk menyertai perhimpunan anjuran Pemuda Perikatan Nasional (PN) Sabtu ini (16 September) di hadapan Sogo di Kuala Lumpur bagi membantah pelepasan tanpa pembebasan (DNAA) Zahid daripada 47 pertuduhan jenayah.

“Kami komited dengan pergerakan kami bersama PSM dan CSO. Pada 16 September, kami sedang melihat untuk menganjurkan perkara lain seperti forum (untuk meningkatkan kesedaran tentang DNAA Zahid), tetapi tertakluk kepada perbincangan.

“Kami telah berbincang dengan pihak yang prihatin, orang yang berpengaruh termasuk PSM dan akan mengadakan beberapa siri perbincangan lagi dengan CSO untuk membincangkan perkara ini.

"Kami akan memberi kerajaan sedikit masa untuk menilai tuntutan kami," katanya kepada Malaysiakini hari ini.

Sebelum ini, Muda membuat tiga tuntutan - AGC mesti memberikan penjelasan DNAA Zahid semasa persidangan parlimen; garis masa yang jelas untuk pengasingan pejabat pendakwa raya daripada AGC dan untuk Zahid didakwa semula di mahkamah dengan segera.

Sementara itu, Presiden Muda Syed Saddiq Syed Abdul Rahman - yang keluar daripada blok kerajaan di Parlimen semalam - mendedahkan bahawa dia hanya dimaklumkan mengenai perhimpunan Pemuda PN pagi ini dan tidak berada dalam kedudukan untuk mengulas sama ada partinya akan menghadiri protes itu atau sebaliknya.

Mengulas lanjut mengenai perkara itu, Syed Saddiq memberitahu Malaysiakini bahawa perkara itu perlu dibincangkan dalam kalangan ahli Muda kerana ia melibatkan pihak berbeza.

“Tetapi komitmen kami ialah… apabila tentang membanteras rasuah, kami akan memeranginya sepenuhnya kerana kami tidak mahu normalisasikan rasuah.

“Normalisasi rasuah telah berlaku dan ia akan berterusan, jadi kita mesti hentikan perkara ini,” katanya kepada Malaysiakini ketika ditemui di Parlimen hari ini.

Syed Saddiq mengulangi bahawa dia keluar dari blok kerajaan adalah untuk menjadi kuasa ketiga - bermakna dia tidak akan menyertai PN.

“Jalan di hadapan akan menjadi panjang dan sunyi. Kita mahu merapatkan barisan dengan PSM dan parti politik lain untuk membentuk kuasa ketiga.

“Kami mahu menunjukkan bahawa kami mahu membina Malaysia sebagai negara maju, mempromosikan politik pelbagai etnik, dan memastikan agenda reformasi tidak terhenti kerana pengkhianatan prinsip.

"Kami mahu memberi tumpuan kepada membina pangkalan itu, itu keutamaan kami," katanya.

Keputusan Muda untuk menarik sokongan daripada kerajaan menyebabkan Putrajaya kekurangan satu kerusi daripada majoriti dua pertiga. Syed Saddiq mengambil tindakan itu sebagai protes terhadap pendakwa raya menarik balik tuduhan rasuah terhadap Zahid.

Bagaimanapun, Muda berikrar akan menyokong kerajaan apabila rang undang-undang pembaharuan dibentangkan di Dewan Rakyat dan memerlukan sokongan dua pertiga untuk diluluskan.

Lihat Komen
ADS