Paling Popular
Terkini
story images
story images
mk-logo
Berita
Zahid: Keahlian Haslihelmy sebagai ahli Umno gugur serta merta

Keahlian Haslihelmy DM Zulhasli sebagai ahli Umno gugur serta-merta berkuat-kuasa hari ini selepas dia membuat keputusan bertanding sebagai calon Bebas pada Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Pelangai.

Perkara itu dimaklumkan Presiden Umno, Ahmad Zahid Hamidi hari ini selepas Haslihelmy yang juga ahli Umno Kampung Sum-Sum muncul di pusat penamaan calon hari ini.

“Walaupun beliau menjadi calon Bebas, secara automatik mulai hari ini keahlian beliau gugur,” katanya secara ringkas kepada pemberita di Pusat Penamaan Calon Dewan Orang Ramai Felda Kemasul, Bentong, hari ini.

Ahmad Zahid berkata, demikian ketika diminta mengulas tindakan Haslihelmy yang nekad bertanding atas tiket Bebas pada PRK DUN Pelangai yang dijadual berlangsung 7 Oktober ini.

Haslihelmy ketika ditemui media mendakwa dia membuat keputusan selepas tidak berpuas hati dengan keputusan BN mempertaruhkan Amizar Abu Adam yang bukan merupakan anak tempatan.

"Bila saya bertanding dekat Bentong, bukan saya nak berlawan dengan kepimpinan BN...tetapi caranya.

"Kalau letak calon sesuai saya tak lawan, saya berlapang dada, tapi letak Amizar, bukan anak tempatan," katanya kepada media selepas proses penamaan calon.

Terdahulu Haslihelmy tiba di pusat penamaan calon di Dewan Orang Ramai Felda Kemasul, Bentong pada jam 9.05 pagi bagi menyerahkan borang pencalonan.

Dalam PRK itu dia bakal menentang calon BN, Amizar Abu Adam dan calon PN, Kasim Samat.

PRK DUN Pelangai diadakan berikutan kematian penyandangnya, Allahyarham Johari Harun dalam nahas pesawat ringan yang di Elmina, Shah Alam, pada 17 Ogos lalu.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 23 Sept sebagai hari penamaan calon dan 7 Okt sebagai hari pengundian.

Lihat Komen
ADS