Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Mat Sabu: K’jaan perlukan masa, alasan kukuh pecahkan monopoli beras
Diterbitkan:  Sep 26, 2023 10:16 PM
Dikemaskini: 2:16 PM

Kerajaan memerlukan alasan kukuh dan tempoh tertentu jika mahu memecahkan monopoli beras negara yang kini dikuasai Padiberas Nasional Bhd (Bernas), kata Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Mohamad Sabu.

Dia berkata, ini demikian kerana kerajaan terikat dengan perjanjian dengan Bernas untuk tempoh 10 tahun iaitu dari 11 Jan 2021 hingga 10 Jan 2031.

"Kalau nak buat rombakan perlu ada perbincangan dengan Kementerian Ekonomi, Kementerian Kewangan dan juga Jabatan Perdana Menteri sebab soal beras melibatkan isu makanan dan keterjaminan makanan yang perlu ditangani bersama.

“Oleh itu, hal memecahkan monopoli itu adalah perkara yang perlu diambil perhatian, pada masa sama soal kelestarian juga (perlu) diambil perhatian. Bagaimanapun dalam hal yang begitu penting ini, saya yakin Kabinet boleh buat cadangan atau perubahan dari semasa ke semasa,” katanya seperti dilapor Bernama.

Mengenai perkara berkaitan, Mohamad yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu berkata, prosedur operasi standard (SOP) pemberian lesen borong kepada pemilik restoran bagi membolehkan mereka membeli beras putih import (BPI) pada harga borong daripada Bernas akan diperincikan.

Dia berkata kementeriannya melalui Pejabat Kawalselia Padi dan Beras akan mengadakan pertemuan bersama pemegang taruh berhubung perincian SOP pemberian lesen borong itu.

"Pengusaha restoran akan diberikan harga borong bagi membeli BPI agar mereka tidak tertumpu kepada beras putih tempatan (BPT) sahaja untuk penjualan makanan di restoran dan juga sebagai langkah jangka pendek mengatasi kekurangan BPT dalam pasaran," katanya pada sidang media selepas merasmikan Persidangan Tahunan Pengairan dan Saliran ke-25 di Putrajaya, hari ini.

KPKM pada 24 Sept memutuskan akan memberikan lesen borong kepada pengusaha restoran supaya mereka boleh membeli BPI pada harga borong RM3.20 sekilogram daripada Bernas dan persatuan pengusaha restoran perlu mengemukakan permohonan kepada KPKM untuk mendapatkan lesen borong terbabit.

Media sebelum ini melaporkan Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma) meminta kerajaan memperincikan segera SOP berhubung lesen borong yang boleh diberikan kepada pengusaha restoran susulan kesukaran mendapatkan beras putih tempatan (BPT), menyebabkan kebanyakan mereka terpaksa bergantung sepenuhnya kepada BPI.

Mengulas saranan Ketua Pemuda Umno Muhamad Akmal Saleh supaya penjualan beras tempatan bersubsidi hanya kepada rakyat Malaysia dan bukannya kepada warga asing, Mohamad berkata perkara itu sebenarnya tidak boleh menjadi isu kerana ia melibatkan isu kemanusiaan dan kebajikan.

“Kita tahu warga asing yang datang ke sini (Malaysia) antaranya kita yang panggil mereka (untuk bekerja) terutama sekali dalam sektor yang memerlukan tenaga seperti perladangan, pembinaan dan jadi pengawal keselamatan. Bagi saya ia soal kemanusiaan, mereka perlu makan dan pertimbangan ini perlu.

“Dalam suasana begini, jangan kita gopoh sebab kalau pekerja kita (sendiri) berada di luar negara dan mereka tidak boleh dapat beras murah untuk makan, kita akan terasa. Jadi ini soal kemanusiaan, saya rasa perlu mereka terus diberi izin untuk membeli beras di Malaysia ini termasuk beras tempatan,” katanya lagi.

Lihat Komen
ADS