Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Kes tuberkulosis dalam negara terkawal, kata Dr Zaliha

Kementerian Kesihatan (KKM) mengesahkan berlaku beberapa kes tuberkulosis atau tibi di Cheras, Kuala Lumpur, namun secara keseluruhan kes jangkitannya dalam negara adalah terkawal, kata menterinya Dr Zaliha Mustafa.

Dr Zaliha berkata penyakit tuberkulosis di Malaysia sentiasa ada bagaimanapun orang ramai dinasihatkan supaya tidak panik kerana Bahagian Kesihatan Awam KKM sering memantau perkembangan jangkitannya.

"Bahagian Kesihatan Awam sedang melihat isu ini dan kita tak nak perkara yang tidak benar disebarkan, sebab kita tak nak nanti orang ramai jadi panik. Tuberkulosis memang ada, cuma ia dalam kawalan.

“Kita kena galakkan pesakit, kalau ada apa-apa tanda tentang penyakit itu khusunya batuk berterusan, terus pergi dapatkan rawatan," katanya kepada media selepas merasmikan Minggu Kesedaran Kerintangan Antimikrob Sedunia Peringkat Kebangsaan di Putrajaya hari ini.

Dr Zaliha berkata rakyat boleh mendapatkan maklumat jumlah kes tuberkulosis yang berlaku di kawasan mereka menerusi aplikasi MySejahtera.

Dia berkata Jabatan Kesihatan Negeri akan mengeluarkan kenyataan perkembangan terkini penyakit tuberkulosis dalam masa terdekat.

Antara simptom utama penyakit tuberkulosis ialah batuk berpanjangan melebihi dua minggu, demam, berpeluh waktu malam, kurang selera makan, susut berat badan dan batuk berdarah.

Terdahulu ketika berucap pada program berkenaan, Dr Zaliha berkata pendekatan komprehensif secara One Health diperlukan bagi membendung penyebaran Kerintangan Antimikrob (AMR-Antimicrobial Resistance).

Dia berkata AMR tidak hanya memberi impak kepada kesihatan manusia, tetapi juga merangkumi kesihatan haiwan, tumbuhan dan alam sekitar.

Katanya Malaysia giat memerangi AMR melalui pendekatan One Health dengan menubuhkan Jawatankuasa Kerintangan Antimikrob Kebangsaan (Narc) pada 2017.

"Jawatankuasa yang dipengerusikan bersama Ketua Pengarah Kesihatan dan Ketua Pengarah Perkhidmatan Veterinar ini memainkan peranan penting dalam mengawasi dan menyelaras strategi serta aktiviti berkaitan pembendungan AMR.

"Ini termasuk program kesedaran dan pendidikan, pemantauan dan penyelidikan, langkah-langkah pencegahan dan kawalan jangkitan serta pengawalan penggunaan antimikrob yang bersifat munasabah," katanya.

Pada majlis itu, Dr Zaliha juga melancarkan Pelan Tindakan Kerintangan Antimikrob Malaysia (MyAP-AMR) 2022-2026, yang turut merangkumi sektor kesihatan alam sekitar dan tumbuhan.

"Pelan tindakan baru ini berazam untuk menyusun program antimicrobial stewardship (AMS) yang berjaya dan mampan di kedua-dua kemudahan penjagaan kesihatan awam dan swasta, serta dalam sektor kesihatan haiwan," katanya.

-Bernama

Lihat Komen
ADS