Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Nenek, cucu dikhuatiri sesat ketika ke kebun durian ditemukan selamat
Diterbitkan:  Jun 17, 2024 12:50 PM
Dikemaskini: 6:51 AM

Seorang wanita warga emas bersama cucu perempuan berusia 12 tahun yang dikhuatiri sesat ketika dalam perjalanan ke kebun durian di Bukit Buluh Telur, Kuala Kubu Baharu semalam, ditemukan selamat pada 9.30 pagi tadi.

Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor Ahmad Mukhlis Mokhtar berkata kedua-dua mereka ditemukan selepas hampir dua jam operasi mencari dan menyelamat (SAR) dimulakan hari ini.

“Operasi melibatkan enam anggota serta pegawai dari Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Kubu Baharu, serta petugas dari pelbagai agensi seperti Angkatan Pertahanan Awam Malaysia, Polis Diraja Malaysia dan orang awam.

“Lokasi mereka berjaya dikesan melalui panggilan telefon yang lepas dan anggota penyelamat mengambil masa kira-kira sejam untuk ke lokasi kedua-dua mangsa,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu wanita dianggar berumur 60an itu sempat menghubungi anaknya pada 12 tengah hari memaklumkan dia sesat sebelum telefon bimbitnya dipercayai kehabisan bateri dan susulan itu, anak sulungnya membuat laporan polis pada 3 petang, semalam. 

Sementara itu Timbalan Ketua Polis Daerah Hulu Selangor DSP Mohd Asri Mohd Yunus berkata kedua-duanya yang merupakan dari komuniti Orang Asli, dijumpai oleh ahli keluarga mereka, dan selamat dibawa keluar dari lokasi pada 10.08 pagi tadi.

“Kedua-duanya dalam keadaan selamat dan tidak mengalami apa-apa kecederaan, namun dibawa ke Hospital Kuala Kubu Bharu bagi pemeriksaan lanjut,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata operasi SAR hari ini melibatkan dua anggota polis, tujuh anggota dan pegawai JBPM, enam anggota Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), lima malim gunung dan 23 orang awam.

- Bernama


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS