Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
SPRM - Ratu Naga tiada hak diwakili peguam semasa pemeriksaan lisan

SPRM berpandangan bahawa anggota Bersatu, Syarul Ema Abu Samah atau juga dikenali sebagai Ratu Naga tidak mempunyai hak untuk diwakili oleh peguam semasa pemeriksaan lisan kerana ia sebagai sebahagian daripada siasatan.

Badan pemantau antirasuah itu juga berhujah bahawa penulis blog yang lantang itu hanya mempunyai hak untuk mendapatkan peguam jika dia benar-benar ditangkap.

SPRM membangkitkan perkara ini dalam afidavitnya sebagai menjawab tuntutan Syarul Ema yang mahu mempertahankan haknya untuk mendapatkan representasi undang-undang semasa disoal oleh agensi itu.

Tindakan undang-undangnya ke atas SPRM, ketua pesuruhjayanya Azam Baki dan kerajaan persekutuan dikaitkan dengan dakwaan penahanannya oleh agensi antirasuah itu pada 16 Feb lalu.

Dalam pemfailannya, anggota penguasa bahagian perisikan ibu pejabat SPRM Tengku Nur Diyana Syamimi Tengku Zolnurin menafikan berlaku tangkapan sebenar.

Pegawai anti rasuah itu berhujah bahawa plaintif secara rela hadir di ibu pejabat SPRM di Putrajaya selepas diberikan notis untuk disoal siasat.

Tengku Nur Diyana berkata bahawa hak asasi dan kebebasan peribadi Syarul Ema di bawah Perkara 5 Perlembagaan Persekutuan tidak timbul kerana plaintif tidak ditangkap mahupun ditahan.

“Pada setiasa masa material, plaintif tidak ditangkap. Oleh demikian, Perkara 5 (3) Perlembagaan Persekutuan tidak terpakai kepada plaintif.

“Saya telah dinasihati oleh peguam persekutuan dan sesungguhnya menyatakan bahawa plaintif tidak berhak terhadap relif-relif yang dipohon dalam saman pemula ini,” kata Tengku Nur Diyana dalam afidavit yang dilihat oleh Malaysiakini.

[Baca berita penuh]


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS