Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Sinar Harian gantung kakitangan isu infografik IGP baru
Diterbitkan:  Jun 22, 2025 7:04 PM
Dikemaskini: 11:04 AM

Sinar Harian telah menggantung tugas kakitangan yang terlibat dalam penerbitan infografik yang secara salah menyatakan bahawa Ketua Polis Negara yang baru dilantik Mohd Khalid Ismail adalah ahli PKR.

Dalam satu kenyataan hari ini, akhbar harian berbahasa Melayu itu berkata mereka yang digantung tugas termasuk penyelia unit media sosial yang meluluskan maklumat grafik itu.

Infografik yang diterbitkan pada hari Jumaat, menyenaraikan "anugerah" Khalid sebagai ahli jawatankuasa kepimpinan pusat PKR, pengerusi PKR Kedah, dan bekas ahli jawatankuasa Umno Sungai Petani.

Sinar Harian hari ini mengesahkan bahawa kesilapan itu susulan penggunaan semula grafik pada profil Johari Abdul ketika dia dilantik sebagai Speaker Dewan Rakyat.

Bagaimanapun, ia berkata ia masih menjalankan siasatan dalaman untuk menentukan sama ada terdapat sebarang unsur sabotaj.

Sementara itu, ia berkata ia juga telah membuat laporan polis untuk memaklumkan pihak berkuasa mengenai perkara itu dan untuk membolehkan polis menyiasat.

Awal hari ini, Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil berkata Majlis Media Malaysia yang baru ditubuhkan adalah jalan terbaik untuk menguruskan isu seperti yang timbul daripada infografik Sinar Harian yang salah itu.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS