Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Venezuela akan serah 50 juta tong minyak ke Amerika - Trump

Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump pada Selasa berkata bahawa pihak berkuasa interim di Venezuela telah bersetuju untuk memindahkan antara 30 hingga 50 juta tong minyak yang dikenakan sekatan ke AS untuk dijual pada harga pasaran, lapor Anadolu Ajansi.

“Minyak ini akan dijual pada harga pasaran, dan wang itu akan dikawal oleh saya, sebagai Presiden Amerika Syarikat, bagi memastikan ia digunakan untuk memberi manfaat kepada rakyat Venezuela dan Amerika Syarikat,” kata Trump dalam kenyataan menerusi platform Truth Social.

Presiden itu menambah bahawa Setiausaha Tenaga Chris Wright telah diminta melaksanakan rancangan berkenaan “dengan segera”, dengan minyak itu akan diangkut menggunakan kapal simpanan terus ke dok pemunggahan di AS.

-Bernama



Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS