Berita Malaysiakini

Polis buru penyebar 'SMS babi'

Diterbitkan  |  Dikemaskini

Menjelang sambutan Maulidur Rasul minggu lepas, satu mesej khidmat pesanan ringkas (SMS) disebarkan meluas di kawasan parlimen Nibong Tebal, Pulau Pinang.

SMS itu, antara lain, berbunyi ahli parlimen PKR tersebut, Tan Tee Beng, akan menghadiahkan 100 ekor babi untuk sambutan hari kebesaran Islam itu.

Menurut ketua polis Seberang Perai Selatan, Supt. Shafien Mamat, mesej itu mula beredar dua hari sebelum 19 Mac, lapor laman web Utusan Malaysia hari ini.

Susulan kejadian itu, PKR dan anggota parlimen itu membuat aduan polis.

Polis menyiasat perkara itu menurut Seksyen 500 Kanun Keseksaan. Jika sabit kesalahan, seseorang boleh dihukum penjara dua tahun atau denda atau kedua-duanya.

Kejadian menyebar SMS yang meresahkan penduduk di negeri ini, dan beberapa negeri lagi yang kini dikuasai pakatan pembangkang, semakin menjadi-jadi selepas pilihanraya umum 8 Mac.

SMS lain di negeri itu, antaranya, mendakwa kerajaan negeri pimpinan DAP-PKR mengarahkan azan di masjid-masjid diperlahankan dan mengajak orang ramai berdemonstrasi.

Di Selangor, tersebar SMS bahawa menteri besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, akan menyampaikan ceramah dalam tempoh beberapa lagi.

Bagaimanapun program itu tidak dianjurkan dan pihak terlibat telah menafikannya.

Risalah-risalah yang mengelirukan orang ramai turut diedarkan, antaranya di Perak dan Selangor.