"Saya harap Zulfadli (Zulkiffli) dapat belajar sesuatu daripada kekalahannya hari ini."
Itu nasihat ringkas diberikan bekas pemain nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei yang mahu Zulfadli segera bangkit daripada kekecewaan tewas selepas mendahului selesa di set penentuan di pusingan ketiga Grand Prix Emas Masters Malaysia di Arena SPICE, di George Town.
Chong Wei mengakui terkilan tidak dapat melihat juara remaja dunia 2011 itu terus beraksi kerana ia adalah pentas terbaik untuknya membuktikan sesuatu.
"Tapi sekurang-kurangnya saya harap dia dapat belajar sesuatu. Apa lagi dia sudah mendahului begitu selesa tetapi kemudiannya kalah," katanya kepada pemberita.
Pada perlawanan itu, Zulfadli, 22, yang sudah hampir memenangi perlawanan itu terpaksa tunduk 21-11, 8-21, 20-22 kepada pemain India, Ajay Jayaram walaupun mendahului 18-10 pada set penentuan dalam pertarungan yang dramatik.
Sementara itu, Chong Wei yang masih kekal di tangga kelima mengikut ranking terkini Persekutuan Badminton Dunia (BWF) hari ini, mengambil masa 28 minit untuk menyingkirkan Derek Wong Zi Liang dari Singapura, 21-10, 21-10.
Chong Wei yang juga pilihan pertama kejohanan dijadual berdepan Ajay di suku akhir esok.
Beregu lelaki utama negara Goh V Shem/Tan Wee Kiong turut mengikut rentak cemerlang Chong Wei apabila layak ke suku akhir selepas mengalahkan pasangan Taiwan, Liao Min Chun/Tseng Min Hao 21-11, 21-16.
Pasangan yang berada di ranking ke-15 itu menempah pertemuan dengan pasangan Jepun, Takeshi Kamura/Keigo Sonoda yang sebelum itu menundukkan beregu Indonesia Hendra Aprida Gunawan/Markis Kido 27-29, 21-16, 21-14.
Beregu negara ke suku akhir
Satu lagi pasangan beregu campuran, Chan Peng Soon/Goh Liu Ying turut mengiringi Tan Kian Meng/Lai Pei Jing ke suku akhir selepas mengharungi perlawanan sengit dengan pasangan Indonesia, Irfan Fadhilah/Weni Anggraini.
Peng Soon/Liu Ying yang juga pilihan kelapan menang set pertama 21-12 sebelum tumpas 17-21 di set kedua untuk perlawanan dilanjutkan ke set penentuan.
Pasangan negara bangkit untuk memastikan slot ke suku akhir selepas meraih kemenangan 21-12 untuk berdepan satu lagi pasangan Indonesia dari pusingan kelayakan, Hafiz Faisal/Shella Devi Aulia, esok.
Episod berbeza pula menimpa beregu wanita Vivian Hoo/Woon Khe Wei apabila satu-satunya wakil wanita negara di acara itu terpaksa 'gulung tikar' selepas dikejutkan pasangan dari China, Du Yue/Li Yinhui 21-10, 21-19.
"Pada set pertama tadi, corak permainan pasangan China itu begitu laju dan kami tidak dapat ikut rentak permainan mereka.
"Pada set kedua, secara taktikalnya kami sudah main dengan betul tapi sangat kecewa sebab tidak dapat menang set kedua," kata Vivian.
- Bernama
