Malaysiakini
SUKAN

Peranan AFC penting untuk bida Piala Dunia 2034

Diterbitkan
Dikemaskini 19 Okt 2019, 8:49 pagi

Peranan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) penting dalam usaha merealisasikan hasrat lima negara Asean untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia 2034.

Justeru, Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata beliau akan berbincang bersama Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mengenai bentuk kerjasama dapat dijalinkan antara negara Asean dengan AFC selaku badan induk bola sepak di Asia, berhubung proses bidaan itu.

"Kita akan bincang dengan FAM mengenai perkara ini (penglibatan AFC dalam proses bidaan Piala Dunia 2034) kerana ia memang akan dikepalai oleh FAM (di Malaysia) serta persatuan bola sepak negara Asean lain.

"Kita akan berkolaborasi dengan mereka (negara Asean) dan lihat bagaimana kita boleh tentukan hala tuju bersama," katanya ketika ditemui pemberita pada majlis perasmian Warrior Challenge 4.0 di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) di Kuala Lumpur, hari ini.

Sebelum ini, timbul dakwaan bahawa AFC tidak berpuas hati dengan negara-negara Asean kerana tidak menjemput atau membuat sebarang rujukan kepada badan induk bola sepak Asia itu dalam perbincangan mengenai proses bidaan Piala Dunia 2034.

Ini berikutan, satu Mesyuarat Jawatankuasa Kerja bagi mengkaji proses penyediaan dokumen bidaan Piala Dunia 2034 di Asean akan diadakan di Kuala Lumpur dalam masa terdekat.

Mesyuarat itu akan turut membabitkan penyertaan persatuan bola sepak negara Asean bagi membincangkan kriteria yang diperlukan Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia 2034.

Selain melibatkan persatuan bola sepak negara Asean, mesyuarat yang bakal diadakan itu turut membabitkan Persekutuan Bola Sepak Asean (AFF) yang berpangkalan di Kuala Lumpur.

Mengulas lanjut, Syed Saddiq, bagaimanapun berkata tarikh mesyuarat itu masih belum dimuktamadkan kerana masih menunggu pengesahan daripada sebuah negara Asean.

Lima negara Asean yang berhasrat menjadi tuan rumah bersama Piala Dunia 2034 adalah Malaysia, Thailand, Indonesia, Singapura dan Vietnam.

- Bernama

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.