
Nyalaan lilin di Seri Kembangan berjalan secara aman
Nyalaan lilin tanda berkabung 'berkuburnya demokrasi' itu bermula kira-kira jam 9.20 malam, diikuti dengan ucapan ringkas dari tiga wakil rakyat DAP. Kira-kira 50 yang hadir di situ bersurai kira-kira 10 minit kemudiannya selepas polis mengarah mereka berbuat demikian.
Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat membuat laporan terhadap sebuah majalah politik mingguan berbahasa Cina atas dakwaan memfitnah.
"Kami mahu Suhakam mengadakan segera siasatan awam terhadap insiden tersebut serta tindak tanduk sesetengah anggota polis terbabit," kata Pengerusi Majlis Peguam, Ragunath Kesavan.
Walaupun berdepan dengan risiko ditahan polis, tetapi ia tidak mematahkan semangat aktivis dan ahli politik pembangkang untuk terus mengadakan nyalaan lilin sebagai tanda berkabung 'berkuburnya demokrasi'.
Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Ismail Merican dalam satu kenyataan hari ini berkata pelatih tersebut di Kem PLKN Setia Ikhlas di Semenyih mempunyai gejala demam, batuk yang ringan, sakit tekak dan sakit badan sejak 14 Mei lalu.
Ketua Pembangkang Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo dan empat ADUN BN akan merujuk kepada peguam berhubung cadangan Jawatankuasa Hak Dan Kebebasan Selangor menggantung mereka daripada menghadiri sidang dewan dan elaun mereka.
Bekas menteri besar Perlis itu berkata, mereka mereka merupakan ketua cawangan dan bekas ketua cawangan Umno di Perlis yang tidak puas hati tindakan kerajaan negeri itu.
Bekas menteri besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo berkata beliau tidak menghadiri siasatan Selcat kerana menganggap ianya hanya bertujuan politik semata-mata.
Bekas Ketua Penerangan Umno Perlis, Datuk Hashim Suboh berkata, beliau sedang memikirkan sama ada akan kekal dalam Umno atau menyertai pembangkang.
Selepas menggerakkan ribuan penunjuk perasaan di jalanan awal Mac lalu, Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) kini mengambil pendekatan kreatif dengan melayangkan sejuta poskad bantahan kepada Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Naib Presiden Umno itu berkata, Umno tidak guna taktik kotor dengan menaja calon bebas dalam pilihanraya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti 31 Mei depan.