
Salleh Man ketuai majlis Islam P. Pinang
Jawatan itu kini disandang oleh ADUN Permatang Berangan, Shahbudin Yahya, yang tempoh perkhidmatannya akan tamat Disember ini.


komentar
Jika bersandarkan kepada nas, maka hukuman ke atas peminum arak untuk penganut Islam setelah sabit kesalahan ialah sebatan antara 40 hingga 80 rotan jumlahnya.

Datuk Seri Harussani Zakaria berkata, hukuman sebatan bagi kesalahan meminum arak yang rancak diperdebatkan kini di media "sepatutnya 80 kali sebatan".

Sultan Kedah memperkenankan ADUN Lunas, Mohd Radzhi Salleh, yang mengisytiharkan dirinya wakil bebas Ahad lalu, digugurkan daripada jawatan exco negeri, berkuatkuasa semalam.



kemaskini 12.12pm
Majlis Presiden MCA lewat malam ini memecat Timbalan Presidennya Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berhubung skandal seks yang dihadapi bekas menteri itu tahun lalu.

kemaskini 9.02pm
Panel rayuan syariah Pahang masih belum dilantik, menyebabkan rayuan bagi kes-kes seperti melibatkan Kartika Sari Dewi Shukarno tidak dapat didengar.

Pendedahan oleh pegawai kanan SPRM bahawa Teoh Beng Hock dan ahli Majlis Perbandaran Kajang, Tan Boon Wah bergaduh, mengejutkan mereka yang hadir di prosiding inkues.

ADUN Ajil, Datuk Rosol Wahid, menafikan laporan sebuah portal berita kononnya beliau dan lapan lagi ADUN bercadang meninggalkan Umno untuk menyertai PKR.

Pegawai penyiasat SPRM berkata demikian berdasarkan empat keping invois yang diperoleh dan dicetak daripada komputer riba Teoh semasa dia disoal siasat, 15 dan 16 Julai.

JAIS sedang menyiapkan cadangan untuk mendapatkan perlindungan insuran berkelompok bagi pegawai masjid yang diberi kuasa menahan orang Islam yang minum arak.

kemaskini 4.09pm
Selepas menyerbu pejabat
Gedung Kartun
semalam, Kementerian Dalam Negeri (KDN) hari ini menyerbu kilang percetakannya dan merampas plat reka bentuk cetakan majalah humor itu.

"Hujah yang diberikan oleh Majlis Peguam untuk menyokong gesaannya itu dianggap tidak tepat dan tidak kukuh," kata Timbalan Presiden PAS Nasharuddin Mat Isa.



kemaskini 4.25pm
Selepas diserbu oleh pegawai KDN semalam, pejabat majalah jenaka
Gedung Kartun
dihujani panggilan telefon daripada orang ramai yang mahu membelinya.

Kartika Sari Dewi, 32, berkata beliau akan menunggu keputusan secara hitam putih daripada JAIP berhubung kedudukannya berikutan penangguhan hukuman itu.

Tengku Mahkota Pahang meminta semua pihak agar bersabar dan menyerahkan kepada mahkamah menyelesaikan isu hukuman sebat ke atas Kartika Sari Dewi Shukarnor.

Tindakan ADUN Lunas, Kedah, Mohd Radzhi Salleh keluar PKR dan menjadi wakil rakyat bebas menunjukkan parti itu tidak mampu menyatupadukan anggotanya.