
Masjid: Senarai bercampur orang PAS dibatal
Isu pindaan senarai jawatankuasa masjid di DUN Slim selesai selepas Jabatan Agama Islam Perak (JAIP) bersetuju menggunakan senarai asal selepas pengarahnya mengadakan pertemuan dengan ADUN Slim pagi ini.

Isu pindaan senarai jawatankuasa masjid di DUN Slim selesai selepas Jabatan Agama Islam Perak (JAIP) bersetuju menggunakan senarai asal selepas pengarahnya mengadakan pertemuan dengan ADUN Slim pagi ini.

ADUN Tioman, Datuk Mohd Johari Hussain, 36, cedera ringan selepas kenderaan pacuan empat roda yang dipandunya terbabas lalu terbakar di Batu 16 Jalan Pekan-Rompin dekat Pekan, semalam.

Cadangan melantik Datuk Nik Aziz Nik Mat sebagai "pemimpin rohani" Pakatan Rakyat belum berbangkit dan tidak perlu dibincangkan buat masa ini, kata pemimpin Pemuda PKR dan DAP.

Dua akhbar berbahasa Cina,
Nanyang Siang Pau
dan
China Press
membayangkan ahli parlimen Bintulu Datuk Seri Tiong King Sing kemungkinan turut diseret ke mahkamah berhubung skandal projek PKFZ.

Mahkamah Rayuan hari ini mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak boleh menyoal siasat saksi selepas waktu pejabat.


kemaskini 3.58pm
Datuk Seri Najib Razak berkata semangat hijrah yang diamalkan dalam Islam sangat bertepatan dengan konsep Gagasan 1Malaysia yang merupakan kesinambungan prakarsa ke arah memperkukuhkan perpaduan dalam kalangan rakyat.



Seorang pemimpin pembangkang mendakwa beliau mempunyai bukti yang menunjukkan sejumlah wang yang banyak telah dihantar melalui pengurup wang kepada isteri perdana menteri tahun lalu.

Prosiding inkues bagi menyiasat kematian setiausaha politik exco Selangor, Teoh Beng Hock, di Mahkamah Majistret Shah Alam ditangguhkan sekali lagi ke 7 Januari depan.

kemaskini 2.48pm
Pelakon drama bersiri popular
Gerak Khas
dihukum penjara dua bulan dan denda RM2,000 terhadap pertuduhan mencuri dua buah buku di sebuah toko buku terkenal di Kuala Lumpur, Mac lalu.

Sehingga jam 12 tengahari ini, 63 peratus yang menyertai undian di internet anjuran DAP berhubung isu Biro Tatanegara (BTN) yang dilancarkan semalam, mahu program itu dimansuhkan.

Bekas menteri besar Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim menawarkan pencen dan elaun wakil rakyat beliau untuk melaksanakan program ehya masjid di seluruh negeri itu.

"Tidak betul (untuk menyatakan wujud silap faham antara parti pakatan). Saya tidak tahu bagaimana timbul dakwaan wujud jurang perbezaan pendapat yang besar antara kami," kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kementerian Dalam Negeri (KDN) merangka draf garis panduan yang lebih terperinci yang bakal mengetatkan lagi kawalan dalaman ke atas industri media cetak - tetapi kali ini mereka tidak berdiam diri.

dikemaskini 3pm
Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini membenarkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuat rayuan terhadap pelepasan dan pembebasan Ketua Pengarah Tourism Malaysia, Datuk Mirza Mohammad Taiyab daripada tuduhan rasuah.