
Kes Nirmala: Surirumah dipenjara 12 tahun
Mahkamah mengurangkan hukuman penjara 18 tahun kepada 12 tahun terhadap surirumah Yim Pek Ha yang didapati bersalah mencederakan pembantu rumahnya Nirmala Bonat pada 2004.

Mahkamah mengurangkan hukuman penjara 18 tahun kepada 12 tahun terhadap surirumah Yim Pek Ha yang didapati bersalah mencederakan pembantu rumahnya Nirmala Bonat pada 2004.

Menantu menteri besar Kelantan menjelaskan bahawa pengumumannya hari ini - mengenai tarikh peletakan jawatannya sebagai ketua PMBK - tidak ada kena-mengena dengan tulisan blog yang mempertikaikannya

Walaupun menteri besar Negeri Sembilan sudah disiasat Bank Negara berhubung dakwaan perpindahan wang RM10 juta ke luar negara, ia tidak menghalang satu aduan polis isu yang sama dibuat lagi di Bukit Aman.

Bekas pemimpin Parti Komunis Malaysia (PKM), Chin Peng bersedia dihadapkan ke tribunal jenayah perang sekiranya ianya benar-benar adil dan bebas.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai hari ini mengeluarkan amaran mengenai virus HIV, dengan mengatakan lebih ramai wanita dijangkiti virus pembunuh itu sejak beberapa tahun kebelakangan ini.



Mahkamah Sesyen Petaling Jaya hari ini menetapkan 18 Februari tahun depan untuk perbicaraan kes A Kugan, yang meninggal dunia semasa dalam tahanan polis pada Januari lalu.


Permohonan itu dikemukakan melalui peguamnya Sibri Ismail di hadapan hakim Abdullah Man dalam prosiding perbicaraan kes tuntutan mutaah RM3 juta yang dituntut warga Kemboja itu.

Abdul Ariffahmi Ab Rahman berkata berdasarkan terma surat pelantikannya, beliau perlu memberi notis 90 hari untuk meletak jawatan ketua pegawai eksekutif PMBK.

Polis hari ini mengesahkan kejadian seorang lelaki yang diberkas kerana menguris gambar Sultan Perak Sultan Azlan Shah pada Sabtu lepas berlaku di Kelab Golf Diraja Perak di Ipoh.

Dalam aduannya, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) menyebut bahawa penyiasat tersebut, yang asalnya mendakwa Datuk Seri Najib Razak ada hubungan sulit dengan wanita Mongolia itu, berbohong apabila menafikannya dalam tempoh 24 jam.

Ketua pembangkang di DUN Pulau Pinang Datuk Azhar Ibrahim digantung daripada menghadiri sidang dewan itu kerana insiden "tunjuk punggung" yang mendorong semua wakil rakyat BN bertindak keluar dewan.

Pasukan petugas untuk keamaan di Selatan Thailand, Task Force 2010, kini menjadi perbualan politik tanahair selepas pasukan itu dikaitkan dengan usaha mewujudkan kerajaan perpaduan PAS-Umno.

kemaskini 4.06pm
SPRM digesa menyiasat dakwaan pembabitan adik perdana menteri dalam isu pertukaran akuan sumpah mengenai hubungan Altantuya Shaariibuu dengan Datuk Seri Najib Razak.
