
Seruan politik baru seolah tiada sambutan
Istilah yang diperkenalkan ketua pemuda Umno Khairy Jamaluddin dalam ucapan dasarnya seperti "manhaj" (kaedah) dan "maqassid" (tujuan) dalam mencapai "politik baru" itu juga nampaknya diabaikan.

Istilah yang diperkenalkan ketua pemuda Umno Khairy Jamaluddin dalam ucapan dasarnya seperti "manhaj" (kaedah) dan "maqassid" (tujuan) dalam mencapai "politik baru" itu juga nampaknya diabaikan.

Erni Dekritawati Bukhari secara rasminya menyertai Puteri Umno serta dilantik menjadi anggota biro pembangunan usahawan dan pemantapan ekonomi pergerakan itu.

"Ini bukan tempat saya dan saya faham. Jawatan itu perlu disandang oleh orang Kedah, tapi pelantikan saya ini hanya bersifat sementara sahaja," kata naib presiden Umno itu.


Memulakan ucapannya dengan menegaskan "hubungan serasinya" dengan Khairy Jamaluddin, Naib Ketua Umno Datuk Razali Ibrahim menegaskan mereka sepakat berkhidmat bersama.

"Bagaimanapun, kami boleh mendapatkan pinjaman daripada pasaran selagi kami boleh memaksimumkan pulangan kami," kata presidennya, Tan Sri Hamad Kama Piah.

"Kalau ia sudah sampai tahap bahaya, maka pihak pentadbiran, pengetua atau guru besar sekolah boleh mengambil langkah untuk menutup sekolah untuk sementara," kata Muhyiddin.

Isu-isu yang mungkin menjejaskan kedudukan Malaysia termasuk siasatan SKMM terhadap video kepala lembu
Malaysiakini,
penangkapan penulis blog dan pengharaman buku kartunis Zunar.

Datuk Seri Shahrizal Abdul Jalil mencadangkan konsep 'Ketuanan Melayu' digantikan dengan 'Kemuliaan Melayu' yang kini lebih relevan kepada masyarakat itu.

Melaka mendapat cuti umum khas esok sempena perisytiharan negeri itu mencapai status negeri maju 2010.

dikemaskini 8.59pm
Basorri Hassan berkata, walaupun pemimpin itu hebat tetapi kesibukannya menyebabkan strateginya yang baik itu tidak dapat dilaksanakan.

NUJ mendesak larangan terhadap
Malaysiakini
dan wartawan portal berita alternatif itu untuk membuat liputan perhimpunan agung Umno, ditarik balik.

Ketua Wanita Umno Lenggong Datuk Khamsiyah Yeop berkata bahasa lain boleh diajar sebagai bahasa pilihan, yang secara tidak langsung memberikan kelebihan kepada pelajar.

Nazri Aziz, berkata kuasa membuat pertuduhan dan pendakwaan terletak pada Peguam Negara atau Pendakwa Raya yang bebas dan tidak dipengaruhi oleh agensi penyiasatan.

Lebih malang, kata Lo' Lo' - tulisan "Muhammad" dalam Arab secara terbalik diguna dan dipakai di dada seorang peraga fesyen yang tidak menutup aurat.

MTUC gesa 10 juta pencarum KWSP tolak cadangan kerajaan tubuhkan Dana Pencen Swasta kerana dakwa pulangan terhadap pelaburan itu kelak tidak dapat dijamin.

Dalam tempoh, empat hari, laman itu berjaya menarik 30,000 peminat ataupun satu daripada 300 pengguna Facebook di Malaysia.

AGM PUTERI UMNO
ketuanya berkata Puteri perlu lebih agresif selaku pewaris negara untuk merencanakan kehidupan rakyat dan masa depan negara melalui idea mantap.

Yang Dipertua JMM Azwanddin Hamzah berkata beliau akan menyerahkan lebih banyak dokumen untuk membantu SKMM menjalankan siasatan.

dikemaskini 3:00pm
Bacaan di Muar mencecah 432 manakala bacaan di Bukit Rambai, Melaka adalah pada paras 95 dan 111 bagi bandaraya Melaka.

Kesatuan Mahasiswa Mahasiswa Sedar (KEMAS) mendakwa ia dapat mengecam dua mahasiswa UKM di dalam foto yang disiarkan akhbar
Berita Harian
.
[VIDEO DI DALAM]

Dikemaskini 8.53pm
Wartawan
Malaysiakini
diberitahu tidak dibenarkan menggunakan kemudahan bilik media oleh seorang pegawai sekretariat perhimpunan terbabit.

"Kalau ada tongkat sakti, Insya-Allah boleh selesai dalam masa setahun. Tapi seperti juga kementerian lain, jumlah (peruntukan) tak cukup, perlu lebih besar," kata Muhyiddin.

"Saya kira peluru apabila Jenain memulangkan senjataa sekitar jam 6.42 pagi dan dapati kelopak di senjata itu hanya tinggal empat peluru,” kata Korporal Ismail.

Di samping kritikan terhadap Pakatan, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng menjadi tokoh tunggal pembangkang yang dinobatkan 'pengiktirafan khas' sebagai "Khalifah Pakatan Al-Lim".

Pertemuan itu dipercayai diatur setelah ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dilaporkan meminta SAPP supaya tidak bertanding bagi memberi laluan kepada calon PKR.

AGM WANITA UMNO
Datuk Seri Shahrizat Jalil Katanya, suasana politik pada masa dulu hanya melibatkan pertentangan antara golongan berhaluan nasionalis dan haluan kiri.

AGM PEMUDA UMNO
dikemaskini 11.52am
Khairy Jamaluddin berkata, jika tidak ada usaha amalkan kepimpinan inklusif lagi moderat, kepimpinan Melayu Umno akan hilang dalam pilihan raya akan datang.

"RM5 bilion mampu membina 1,667 buah sekolah bernilai RM3 juta sebuah dan mampu memberi biasiswa kepada 5,000 pelajar perubatan,” ketua penerangan PAS, Idris Ahmad.



Persidangan Pemuda ditutup dengan penggulungan Naib Ketua Datuk Razali Ibrahim dan Ketua Khairy Jamaluddin yang sepakat menolak 'politik cucuk' atau 'politik sate' terhadap mereka berdua.
LAPORAN LANGSUNG]

"Beliau kata (perkara sama) dulu, kini dan selamanya. Semenjak Umno ditubuhkan, inilah strategi kita," kata Khairy Jamaluddin.

Menurut Ketua Pemuda Umno, pada tahun lalu, beliau telah mengkritik tindakan parti itu tidak membenarkan media baru membuat liputan.