BERITA

'Lantik TPM dari Sabah, Sarawak'

Nigel Aw

Diterbitkan
Dikemaskini 15 Jun 2014, 11:12 tengahari

ADUN Sabah Datuk Jeffrey Kitingan menggesa kerajaan melantik dua orang lagi timbalan perdana menteri, masing-masing dari Sabah dan Sarawak untuk membendung perasaan tidak puas hati warga Malaysia Timur.

"Lantik seorang timbalan perdana menteri untuk setiap wilayah dan perdana menteri akan dipilih oleh wakil rakyat atau menerusi sistem penggiliran," kata beliau di sebuah forum bertajuk 'Perjanjian Malaysia 1963' di Kuala Lumpur hari ini.

Jeffrey yang juga pengerusi Yayasan Warisan Borneo mencadangkan semenanjung Malaysia kekal dengan 11 negeri sementara Sarawak dibahagikan kepada sembilan negeri manakala Sabah, lima negeri.

Beliau menambah perlunya tiga TPM masing-masing satu untuk semenanjung, Sabah dan Sarawak.

"Kita perlu struktur semula, kita tak boleh biarkan begitu saja kerana ia sekarang berat sebelah. Kita perlu selesaikan masalah ini, jika tidak kita harus berpisah dari Malaysia," kata beliau.

[Baca berita penuh]

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.