Malaysiakini
BERITA

Isu peruntukan Agong: Kadir Jasin patut lebih tertib, kata Anwar

Alyaa Alhadjri

Diterbitkan
Dikemaskini 6 Jun 2018, 4:01 petang

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim membidas kenyataan anggota Majlis Pimpinan Tertinggi BERSATU Datuk Abdul Kadir Jasin berhubung peruntukan kerajaan kepada Yang di-Pertuan Agong (YDPA).

Beliau berkata walaupun hak untuk menyuarakan pandangan perlu dihormati, wartawan veteran itu perlu menunjukkan penghormatan dan ketertiban (decorum) dalam hal ini.

Katanya, kritikan itu juga dibuat tanpa memberi peluang kepada Institusi Raja-raja Melayu untuk memberi respons.

"Sekiranya buat kritikan sebegini tanpa memberi peluang kepada Raja-Raja Melayu untuk jelaskan jawapan, ia tidak sihat terutamanya menggunakan kedudukan yang ada.

"Saya juga lihat sejumlah penekanan, dan ada fakta (yang) dipertikai, saya rasa kita perlu lebih berwaspada," katanya pada sidang media selepas pertemuan dengan wakil rakyat PKR di sebuah hotel di Selangor, hari ini.

Beliau diminta mengulas artikel Abdul Kadir yang juga ketua media dan komunikasi Majlis Penasihat Kerajaan di blognya hari ini, yang mendakwa kerajaan memperuntukkan RM256.9 juta antara Januari hingga April tahun ini untuk YDPA.

Namun beliau menyertakan penjelasan bahawa artikel itu ditulis atas kapasiti peribadi dan tidak mempunyai kaitan dengan sebarang jawatan yang dipegangnya.

Mengulas kontroversi sekitar pelantikan pakar perlembagaan Tommy Thomas sebagai peguam negara, Kadir dalam artikel itu berkata Raja-raja Melayu yakin dan tidak merasakan kedudukan mereka tergugat.

"Selama 16 bulan sehingga April tahun ini, sejumlah RM256.9 juta diperuntukkan kepada Yang di-Pertuan Agong untuk tujuan tempat tinggal, istana, barangan peribadi, pengangkutan dan kapal terbang, peralatan dan latihan pengiring, pakaian dan barangan upacara, hadiah dan cenderamata, lawatan luar negara dan gaji pekerja istana," katanya.

Beliau bagaimanapun tidak menyatakan sumber maklumat itu.

Menurut Perbendaharaan, kerajaan hanya memperuntukkan RM13.5 juta setiap tahun kepada YDPA.

Bina hubungan dengan raja

Mengulas lanjut, Anwar berkata beliau akan terus mengadakan pertemuan dengan Raja-raja Melayu bagi membuang persepsi Pakatan Harapan (HARAPAN) tidak mesra golongan itu.

"Kami menghabiskan banyak masa dan usaha untuk mendapatkan raja-raja Melayu untuk melindungi pentadbiran ini dan memastikan peralihan kuasa yang lancar," katanya.

Dalam pertemuan itu, katanya, beliau juga memberi jaminan HARAPAN kekal komited mempertahan peruntukan Perlembagaan Persekutuan dalam soal hak Melayu, serta kedudukan Bahasa Melayu dan Islam.

Katanya lagi, memang sukar untuk meyakinkan Raja-raja Melayu terhadap pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad, justeru semua pihak perlu berhati-hati dalam membuat kenyataan seumpama itu.

Anwar juga memaklumkan beliau kemungkinan besar tidak akan kembali ke Parlimen dalam sesi pertama yang akan bermula 16 Julai ini perlu memenuhi komitmen tempatan dan antarabangsa.

Beliau juga mengesahkan hanya akan kembali sebagai anggota parlimen, tanpa memegang mana-mana kementerian.

PKR sedia untuk pemilihan parti

Sementara itu, Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail berkata PKR akan memulakan persediaan mengadakan pemilihan parti bermula Ogos ini.

Pada masa ini, Saifuddin berkata PKR telah diberikan tempoh penangguhan 18 bulan - sehingga November 2018 - untuk mengadakan kongres, manakala pemilihan perlu diadakan sebelum Februari tahun depan.

Beliau juga berkata Anwar telah menyeru agar semua yang hadir pada pertemuan ini memberi sokongan penuh kepada kerajaan pimpinan Mahathir.

"Anwar berkata sama seperti komitmennya terhadap PKR dan HARAPAN, beliau mahu semua wakil rakyat juga demikian," katanya lagi.

Beliau memaklumkan pertemuan hari ini dihadiri 51 daripada 67 wakil rakyat PKR.

Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin tidak hadir kerana berada di luar negara.

Beri pendapat anda!

Jadi pelanggan Malaysiakini untuk menjadi pengulas berita. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.