Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Nik Nazmi isytihar sokongan terbuka pada Rafizi
Diterbitkan:  Jul 27, 2018 7:52 AM
Dikemaskini: 8:27 AM

Ketua Pemuda PKR Nik Nazmi Nik Ahmad menjadi antara pemimpin pertama parti itu yang mengisytiharkan sokongan terbuka kepada Rafizi Ramli untuk bertanding jawatan timbalan presiden.

“Saya juga ingin ulangi sokongan saya bagi @anwaribrahim (Datuk Seri Anwar Ibrahim) dipilih sebagai presiden PKR dalam pemilihan kali ini.

“Selain itu, saya juga ingin menyokong Rafizi Ramli sebagai calon timbalan presiden,” tulis anggota parlimen Setiawangsa di Twitter hari ini.


Baca: Jangan kalah macam saya, kata KJ pada Rafizi


Nik Nazmi berkata demikian serentak dengan pengumuman untuk bertanding merebut kerusi Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR hari ini.

Beliau tidak bertanding mempertahankan kerusi disandangnya kerana perlembagaan PKR menetapkan ketua Pemuda tidak boleh berusia lebih 35 tahun.

Nik Nazmi berumur 36 tahun pada tahun ini.

Dalam pemilihan parti sebelum ini, beliau hanya menang tipis kepada Menteri Besar Selangor Amirudin Shari.

Laporan eksklusif Malaysiakini malam tadi memetik Rafizi mengesahkan akan bertanding merebut jawatan timbalan presiden pada pemilihan bulan depan.

Jawatan timbalan presiden kini disandang oleh menteri ekonomi Datuk Seri Azmin Ali.

Jika Azmin mempertahankan jawatan itu, ia pasti menyaksikan pertembungan antara dua kem yang sudah beberapa tahun berbahang dalam parti.

Bagaimanapun terdapat spekulasi Azmin mungkin mencabar Anwar untuk jawatan presiden. Azmin belum mengisytiharkan keputusannya.

Sementara itu, berkaitan keputusannya bertanding jawatan MPP, Nik Nazmi berkata keputusan itu dibuat setelah berbincang dengan ahli keluarga, sahabat dan “warga Setiawangsa”.

Beliau menegaskan perjuangan untuk memastikan negara yang lebih adil belum berakhir.

“Saya sangat bersyukur kerana diberikan peluang tersebut untuk berkhidmat dan berharap untuk terus berkhidmat.

“Saya ingin menjadikan PKR sebuah parti untuk semua rakyat Malaysia, tanpa mengira latar belakang mereka,” mereka.

Lihat Komen
ADS