Malaysiakini
BERITA

Najib tidak diberi peluang menjawap, kata peguamnya

Hidir Redzuan

Diterbitkan
Dikemaskini 15 Mac 2019, 11:36 tengahari

Peguam Muhammad Shafee Abdullah memberitahu Mahkamah Rayuan di Putrajaya hari ini bahawa anak guamnya, Najib Razak tidak diberikan peluang untuk menjawap permohonan Peguam Negara Tommy Thomas untuk menarik balik permohonan untuk memindahkan kes bekas perdana menteri itu yang membabitkan SRC International ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Katanya, pada 7 Februariu lalu, ketika di Mahkamah Tinggi, pihak pembelaan terkejut apabila Thomas membuat permohonan untuk memindahkan kes Najib dari Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur ke Mahkamah Tinggi.

Shafee memberitahu panel tiga orang yang dipengerusikan oleh Hakim Zabariah Mohd Yusof bahawa mereka tidak dibenarkan untuk membantah dan ini bertentangan dengan prinsip keadilan yang memberi semua pihak hak untuk didengar dalam kes mahkamah.

Beliau berkata demikian ketika mengemukakan permohonan Najib supaya keputusan Mahkamah Tinggi mengenai pemindahan kesnya dari Mahkamah Sesyen dibatalkan.

[Baca berita penuh]

Sementara itu, Bernama melaporkan Mahkamah Rayuan diberitahu bahawa hakim Mahkamah Tinggi membuat kesilapan apabila memindahkan kes yang dihadapi Najib melibatkan dana SRC International, kembali ke mahkamahnya atas inisiatifnya sendiri.

Peguam bekas Perdana Menteri itu, Harvinderjit Singh berkata dengan berbuat demikian, hakim Mahkamah Tinggi berkenaan telah merampas kuasa yang secara eksklusif diberi kepada Hakim Besar Malaya untuk mengagihkan kes dalam kalangan Hakim Mahkamah Tinggi Malaya.

Peguam berkata ia merupakan permohonan ‘pintu belakang’ oleh pendakwa raya yang mencadangkan kepada Hakim Mahkamah Tinggi supaya bertindak "suo motu" (dalam usulnya) mengikut Seksyen 417 (2) Kanun Prosedur Jenayah (KAJ) bagi memindahkan kembali kes Najib ke mahkamahnya.

Beliau berkata prosedur yang wajar digunakan ialah dengan melepaskan tanpa membebaskan Najib terhadap ketujuh-tujuh pertuduhan dan mendakwanya semula di Mahkamah Sesyen.

“Ia perlu melalui pendaftaran (mahkamah). Pengagihan kes di bawah bidang kuasa Hakim Besar Malaya. Pendaftar bertindak atas arahan dan ketetapan yang dibuat oleh Hakim Besar Malaya," hujah beliau dalam rayuan Najib berhubung kes SRC International.

Semasa Harvinderjit Singh sedang berhujah, Najib telah keluar dari mahkamah untuk ke tandas tanpa memaklumkan sesiapa, menyebabkan prosiding ditangguhkan sebentar.

Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Zabariah Mohd Yusof, yang mempengerusikan sidang panel tiga hakim itu menyedari ketiadaan Najib dan kemudiannya mengarahkan prosiding ditangguhkan.

Beberapa minit kemudian, apabila prosiding mahkamah disambung semula, peguam utama Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah memohon maaf kepada mahkamah dan memaklumkan yang anak guamnya (Najib) tidak berhasrat mengganggu prosiding.

Beliau berkata mereka telah memaklumkan kepada Najib bahawa beliau boleh memohon untuk ke keluar ke tandas.

Semasa prosiding rayuan itu, Harvinderjit Singh juga berhujah bahawa tiada peruntukan di bawah KAJ yang memberi kuasa kepada Peguam Negara untuk memindahkan kes dari Mahkamah Tinggi ke Mahkamah Sesyen.

Pada 7 Feb lepas, Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali membenarkan permohonan Peguam Negara Tommy Thomas untuk menarik balik sijil untuk memindahkan tujuh pertuduhan Najib dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi.

Hakim kemudiannya, menggunakan budi bicaranya di bawah Seksyen 417 (2) KAJ untuk memindahkan tuduhan dari Mahkamah Sesyen kepadanya.

Terdahulu, Muhammad Shafee berhujah tidak pernah hakim Mahkamah Tinggi memindahkan kes kembali kepadanya atas inisiatif sendiri.

Beliau berkata selepas menarik balik sijil pemindahan itu, pendakwa raya telah memohon hakim Mahkamah Tinggi supaya melaksanakan kuasanya mengikut Seksyen 417 (2) KAJ untuk memindahkan kembali kes itu kepadanya.

Muhammad Shafee kemudiannya memohon mahkamah supaya membenarkan rayuan anak guamnya untuk membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi itu dan suatu perintah bagi perkara itu dihantar balik untuk perbicaraan semula di hadapan hakim Mahkamah Tinggi yang lain.

Panel hakim yang terdiri daripada Zabariah, Datuk Rhodzariah Bujang dan Datuk Lau Bee Lan menetapkan Isnin ini untuk menyambung pendengaran rayuan.

Najib, 66, anggota Parlimen Pekan, berdepan tiga pertuduhan pecah amanah dan satu tuduhan salah guna kuasa melibatkan dana SRC International berjumlah RM42 juta. Beliau juga didakwa dengan tiga lagi tuduhan pengubahan wang haram melibatkan jumlah yang sama dari dana yang sama.

Di luar mahkamah, Muhammad Shafee memberitahu pemberita bahawa Najib hanya ke tandas.

"Beliau (Najib) mahu tertib kepada mahkamah. Anda perlu tahu hasratnya. Beliau bukan peguam. Beliau fikir beliau bertindak sopan dengan secara senyap meninggalkan kamar mahkamah untuk ke tandas dan kemudiannya balik semua tanpa mengganggu prosiding.

"Najib tidak tahu yang beliau tidak boleh keluar (mahkamah) walau seminit. Sekarang beliau sudah tahu, beliau boleh memohon," katanya.

Semasa menjawab soalan media mengenai kenapa beliau boleh menghadiri kes yang berasingan di Shah Alam pada pagi Selasa sebelum memohon penangguhan kepada Mahkamah Rayuan kemudiannya pada hari yang sama, Muhammad Shafee berkata kesakitan di pergelangan tangan kirinya menjadi semakin tidak tertahan.

Muhammad Shafee memohon penangguhan perbicaraan rayuan Najib pada Selasa kerana memerlukan rawatan perubatan pergelangan tangan kirinya yang cedera setelah terjatuh apabila anjingnya melompat kepadanya.

Beliau memberitahu pemberita, tangannya semakin baik hari ini.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.