Malaysiakini
BERITA

Daripada PM jadi tertuduh - kronologi kes SRC Najib

Diterbitkan
Dikemaskini 2 Apr 2019, 4:52 pagi

Najib Razak menjadi perdana menteri keenam pada 3 April 2009 dengan menggantikan Abdullah Ahmad Badawi, yang mengambilalih daripada Dr Mahathir Mohamad lima tahun sebelum itu.

Mahathir berperanan penting dalam menyingkirkan Abdullah selepas berkuasa hanya satu penggal bagi membolehkan Najib menerajui kepimpinan negara.

Mahathir, isterinya, Dr Siti Hasmah Ali dan anak mereka, Mokhzani, bertindak keluar dari Umno berikutan percanggahan dengan Abdullah, menyertai semula parti itu pada 4 April sehari selepas Najib menjadi perdana menteri.

Dalam mengalu-alukan perkembangan itu, ajib telah menyifatkan kepulangan Mahathir sebagai "berakhirnya satu episod dalam Umno" dan "pembukaan bab baru."

"Sebagai negarawan, Tun (Mahathir) boleh memainkan peranan besar untuk mengukuhkan parti serta BN," katanya.

Najib langsung tidak menyedari bahawa Mahathir akan menjadi punca kejatuhannya dan sekali gus menjadi perdana menteri ketujuh serta menamatkan pemerintahan enam dekad BN.

Esok, tepat sedekad selepas beliau menjadi perdana menteri, Najib akan berada di kandang mahkamah untuk dibicarakan atas tiga pertuduhan CBT, satu pertuduhan salah guna kuasa dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram melibatkan dana SRC International berjumlah RM42 juta.

Perbicaraan akan berlangsung di hadapan Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

Najib, 66 yang juga anggota parlimen Pekan mengaku tidak bersalah terhadap kesemua tujuh pertuduhan berkenaan.

Berikut adalah garis masa, yang disediakan oleh Bernama, berkenaan dengan kes itu.

4 Julai 2018 - Najib didakwa buat pertama kali di Mahkamah Sesyen di Kuala Lumpur atas tiga pertuduhan CBT dan satu pertuduhan salah guna kuasa berhubung dana SRC International berjumlah RM42 juta. Kes kemudian dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.

8 Ogos 2018 - Najib didakwa di Mahkamah Tinggi atas tiga pertuduhan pengubahan wang haram melibatkan dana sama (RM42 juta daripada SRC International) yang merupakan hasil kegiatan haram.

10 Ogos 2018 - Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali menolak permohonan Najib untuk melarang media dan orang ramai daripada menerbitkan kenyataan berhubung merit kes jenayahnya yang akan membuat inferens (kesimpulan) Najib bersalah sementara menunggu kesnya selesai.

10 Ogos 2018 - Mohd Nazlan menetapkan 33 hari bermula 12 hingga 28 Feb dan 4 hingga 29 Mac untuk perbicaraan kes SRC Najib.

13 Ogos 2018 - Najib memfailkan rayuan di Mahkamah Rayuan berhubung keputusan Mahkamah Tinggi menolak untuk mengeluarkan perintah melarang media dan orang awam daripada menerbitkan kenyataan berhubung merit kesnya.

18 Dis 2018 - Mahkamah Tinggi menolak permohonan Najib untuk mendapatkan surat pelantikan Sulaiman Abdullah bagi mengetuai pasukan pendakwaan dan permohonannya untuk mendapatkan dokumen berhubung kes itu.

15 Jan 2019 - Najib menerusi firma guamannya Messrs Shafee & Co telah menulis surat bertarikh 15 Jan kepada Mahkamah Tinggi memohon agar perbicaraan yang dijadualkan pada 12 Feb dilapangkan sementara menunggu tiga rayuan interlokutorinya di Mahkamah Rayuan.

17 Jan 2019 - Ketua Bahagian Pendakwaan Jabatan Peguam Negara Manoj Kurup dalam surat bertarikh 17 Jan 2019 yang dihantar kepada Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali, membantah permohonan pihak pembelaan untuk menangguhkan perbicaraan, menyatakan permohonan itu “adalah remeh dan akan menyebabkan kelewatan yang tidak munasabah terhadap perbicaraan yang dijadualkan.

11 Feb 2019 - Mahkamah Rayuan membenarkan permohonan Najib untuk menangguhkan sementara perbicaraan sehingga rayuannya berhubung keputusan pendakwa raya menarik balik sijil perpindahan tujuh pertuduhan terhadapnya, selesai.

14 Feb 2019 - Mahkamah Rayuan menetapkan 11 dan 12 Mac untuk mendengar empat rayuan Najib bagi membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi berhubung permohonan interlokutori Najib mengenai tujuh pertuduhan melibatkan dana SRC.

11, 12, 15 dan 18 Mac 2019 - Mahkamah Rayuan mendengar empat rayuan Najib.

21 Mac 2019 - Mahkamah Rayuan membenarkan penangguhan sementara perbicaraan Najib sehingga Mahkamah Persekutuan mendengar dan memutuskan tiga rayuan interlokutori yang sebelum itu ditolak oleh Mahkamah Rayuan.

21 Mac 2019 - Mahkamah Rayuan menolak tiga rayuan Najib iaitu rayuannya untuk mendapatkan perintah melarang media dan orang awam membincangkan merit kes jenayahnya; akses kepada dokumen penyiasatan termasuk kenyataan saksi pada peringkat praperbicaraan; dan mengenai penarikan balik sijil perpindahan pertuduhannya oleh Peguam Negara.

21 Mac 2019 - Mahkamah sama bagaimanapun membenarkan rayuan Najib untuk mendapatkan salinan surat pelantikan Sulaiman Abdullah mengetuai pendakwaan.

27 Mac 2019 - Panel tujuh hakim Mahkamah Persekutuan membenarkan rayuan pendakwaan untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Rayuan yang membenarkan permohonan Najib untuk menangguhkan sementara perbicaraan sementara menunggu rayuannya berhubung permohonan interlokutorinya selesai.

28 Mac 2019 - Mahkamah Tinggi menetapkan 3 April pada 2 petang bagi perbicaraan kes SRC Najib.

1 April 2019 - Najib memfailkan satu lagi rayuan (permohonan semakan) terhadap keputusan Mahkamah Persekutuan yang menolak permohonannya menangguhkan perbicaraan kesnya berkaitan SRC.


Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.